Találgatják a Fidesz szándékait az elemzők

Vágólapra másolva!
Kockázatos lépésnek tartják a Fidesz lépését az MTI-nek nyilatkozó politológusok, egyelőre ugyanis nem lehet tudni, hogy ez miként hat majd a párt támogatottságára.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett elemzők, úgy tűnik, egyelőre inkább csak találgatják mi lehetett az oka a Fidesz pénteki akciójának hátterében. Juhász Attila, a Political Capital munkatársa úgy látja: az egyik cél az lehetett, hogy Orbán Viktor megmutassa saját támogatottságát a frakción belül.

Juhász szerint úgy tűnik, mintha "hűségnyilatkozatot" kellett volna tenniük a frakcióülésen részt vevő politikusoknak a pártvezető mellett. Az ülés előtt csak néhányan tudhattak az akcióról, így a többséget kész tények elé állították, aki azt mondta volna, hogy nem vesz részt a kordon lebontásában, az szembefordult volna a pártelnökkel - tette hozzá a politológus.

Radikálisan vagy pragmatikusan?

Budai Bernadett, a Vision Consulting elemzője egyetértett Juhásszal abban, hogy a Fidesz ezzel el akarta terelni a figyelmet Gyurcsány Ferenc egy hete kezdődött kommunikációs offenzívájáról. Úgy vélték, hogy a kordon lebontása azt mutatja: újra előtérbe kerülhet a Fideszen belül a radikálisabb hangvétel. Ez - Juhász szerint - viszont szembe megy azzal a néhány hete elkezdett programmal, amelynek középpontjában a szakpolitikai kérdések állnak.

Budai szerint továbbra sem egységes a Fidesz vezérkara abban, hogy melyik irányvonalat kövesse: a pragmatikusat vagy a radikálisat, de van egy olyan csoport is, amely úgy gondolja, hogy a kettő párhuzamosan is működhet. A politológus érthetetlennek tartja, hogy miért akar szembe menni a Fidesz a szakpolitikai irányvonallal, hiszen a Jövőnk-programsorozat és az "új többség" kifejezés megragadt az emberekben, a januári közvéleménykutatási adatok is igazolták ezt.

Ugyanakkor a radikális is egy kipróbált irányvonal, és bár bebizonyosodott róla, hogy nem népszerű a bizalmat vesztett emberek körében, viszont megerősítheti a jobboldaliak kötődését a párthoz - hangsúlyozta Budai Bernadett. A jobboldalon jó visszhangja lehet a kordon elbontásának, hiszen az akció és Orbán Viktor nyilatkozata tettrekészséget mutat - mondta a politológus.

Népszerű és megosztott

Juhász Attila is arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz megfeledkezik arról, hogy akkor nőtt meg a párt népszerűsége, amikor az őszi események után normalizálódott a politikai helyzet, és a párt szakpolitikára helyezte a hangsúlyt. Miközben azonban a párt népszerűsége növekedett, soha nem látott megosztottság alakult ki a Fideszen belül - tette hozzá.

A politológus úgy vélte, nem érdeke a Fidesznek hosszabb távon a radikális vonal fenntartása, hiszen a közvélemény elítéli a hosszan tartó demonstrációkat. Juhász Attila szerint a politikai közhangulat valószínűleg vissza fog térni az őszi viszonyokhoz a kordon lebontását követően.

Budai Bernadett szerint a Fidesz kommunikációjának egyik része az lesz, hogy a kormány leváltásának lehetőségét visszahozza a közéletbe. Az azonban korántsem biztos, hogy tavasszal, a tavaly őszihez hasonló tüntetéssorozat kezdődik - mondta Budai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!