A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Retorzióktól tartó háziorvosok gyűltek össze

Vágólapra másolva!
Sok háziorvos szerint a reform egyre több terhet zúdít rájuk, ráadásul retorzióktól is tartanak, ezért egy keddi fórumon kétszeres pénzt követeltek az OEP-től. Az orvosi kamara és az ÁNTSZ szerint a fórum nem okoz ellátási nehézséget, az [origo] ennek ellenére azt tapasztalta, hogy Balassagyarmatra és a környező 19 falura csak egy ügyeletes orvos jut.
Vágólapra másolva!

"Legyen bennünk is annyi kurázsi, mint a vasutasokban" - mondta az egyik hozzászóló azon a Magyar Orvosi Kamara által kedden tartott nagygyűlésén, ahol 2500 háziorvos és fogorvos tiltakozott az egészségügyi reformmal járó nehézségek ellen. Az alapellátásban dolgozó orvosok fő kifogása, hogy öt éve változatlan a finanszírozási rendszer, miközben a reform egyre több terhet ró rájuk.

Éger István, a kamara elnöke a fórum utáni sajtótájékoztatóján elmondta: az újabb terhek miatt a háziorvosok csődközeli helyzetbe jutottak. Éger közölte: a kamara ezért a finanszírozási szerződések módosítását kezdeményezi. Ennek keretében kérik, hogy az OEP kifizessen dupla pénzt a háziorvosoknak, valamint azt, hogy OEP ne módosíthassa egyoldalúan a háziorvosok szerződését. Éger hozzátette: azt, hogy jogos a követelésük jelzi az is, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő is többször hangsúlyozta: a kórházstruktúra átalakítása mellett fejlesztésekre van szükség a háziorvosi rendszerben is.

Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a Nap-kelte keddi műsorában azt mondta: nem lát lehetőséget arra, hogy kétszeres pénzt kapjanak a háziorvosok. Horváth szerint az egészségügyre költhető összeg 1050 milliárd forint, az azonban már eldőlt, hogy mire fordítják ezt. Hozzátette: az orvosi kamarának kéne mondania, hogy honnan vegyenek el, hogy a háziorvosok ellátására több pénz jusson.

A Nemzeti Sportcsarnokban megtartott fórum felszólalói többek között a vizitdíj beszedésével járó adminisztrációs terhekkel indokolták azt, hogy miért van szükségük több pénzre. Nehezményezték azt is, hogy februártól az azonos hatóanyagú készítmények közül a háziorvosoknak az olcsóbbat kell felírniuk. Többek szerint ez nem minden esetben oldható meg, ha viszont az orvos nem teszi meg, akkor márciustól büntetésre is számíthat.

Egy háziorvos pedig azt panaszolta el, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 300 ezer forintra büntette meg, mert inzulint írt fel a betegeknek, miközben ezt csak a szakorvos tehette volna meg. A vastapsot kapó háziorvos arra hivatkozott, hogy a szakrendelés messze volt, így nem kárt okozott az OEP-nek, hanem azt akadályozta meg, hogy a cukorbeteg kómába essen.

Az [origo] kérdésére, hogy nem okozott-e ellátási problémákat, ha a háziorvosok nagy része részt vett fórumon, Kertai Aurél, a kamara háziorvosi szekciójának elnöke azt mondta: a helyettesítések mindenhol pótolják a kiseső orvosokat. Ezt erősítette meg az [origo]-nak az ÁNTSZ egészségügyi igazgatási főosztályvezetője is. Molnár Zsuzsanna szerint a helyettesítési rendszer mindenhol működik, a betegeket más hétköznapokhoz hasonlóan látják el, vagyis az orvoshiány ellenére nem csak a sürgősségi eseteket kezelik.

Az [origo] tapasztalatai szerint ugyanakkor vegyes a kép. Felhívtunk vidéki rendelőket, de a legtöbb helyen fel sem vették a telefont. Nagykanizsán azt mondták, rendben van minden, a balassagyarmati háziorvosi rendelőben viszont azt közölték az [origo]-val, hogy a tiltakozó fórum miatt Balassagyarmatra és a környező 19 falura kedden mindössze egy orvos jut. Így jelenleg a hétvégi ügyelethez hasonlóan csak a sürgősségi eseteket látják el. Az ÁNTSZ-nél ezzel kapcsolatban azt mondták: a nógrádi település környékéről nincs adatuk, de utána fognak nézni.

Szabó András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!