Vágólapra másolva!
Botrányba fulladt az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülése. Az elnöki tisztség várományosának, Farkas Flóriánnak váratlan kihívója akadt: a Magyarországi Cigányok Országos Fórumának egyik képviselője Kozák Jánost javasolta elnöknek. Ekkor dulakodás tört ki a teremben, a Lungo Drom képviselői kivonultak, a bent maradók pedig megválasztották Kozákot.    
Vágólapra másolva!

Budapesten, a BM Duna Palotában adta át az Országos Választási Bizottság többek között a frissen megválasztott országos cigány kisebbségi önkormányzat képviselőinek a mandátumát. A fideszes parlamenti képviselő, Farkas Flórián vezette Lungo Drom (LD) Országos Cigány Érdekvédelmi Szövetség 28 mandátummal szerzett többséget az 53 tagú testületben. A Magyarországi Cigányok (MCF) Országos Fóruma 25 képviselői helyet kapott.

A mandátumok átvételét követően tartott alakuló közgyűlést a testület. Az ülést a körelnök, a Lungo Drom-os Drágos József vezette. Javaslatára nyílt szavazással kezdődött az elnökválasztás, melyen váratlanul az MCF egyik képviselője, a Lungo Drom-os Kozák Jánost javasolta elnöknek, akit átrángattak az MCF padsoraiba. Ekkor dulakodás tört ki, körülbelül nyolcan megakadályozták, hogy az ellenfelek visszavigyék a maguk térfelére Kozákot - adta hírül a Roma Sajtóközpont.

Ezt látva Drágos József berekesztette az ülést, a Lungo Drom-os képviselők pedig kivonultak a teremből. Ekkor az MCF országos listájáról mandátumhoz jutó Kertész Lóránt, mint körelnök magához ragadta a szót, és szavazóképesnek nyilvánította az ülést, mert a képviselők fele, plusz egy fő jelen volt: adataik szerint 29 képviselő volt ekkor a teremben. Közülük 27-en szavaztak kézfeltartással arra, hogy Kozák János legyen a testület elnöke. Kozák ezután a demokrácia megcsúfolásának nevezte, hogy a Lungo Drom képviselői elhagyták a helyszínt. Szerinte azért tették ezt, mert nem tudták elfogadni, hogy kihívója akadt Farkasnak.

Ezután Kolompár Orbán, az OCÖ leköszönő elnöke vette át a szót, aki szerint a törvényi előírásoknak megfelelően választották meg az OCÖ elnökét. A Lungo Drom vezetője szerint azonban "balkáni állapotok" jellemezték a választást, amely törvénysértő volt. Farkas Flórián azt mondta: óvást nyújtanak be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről