Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Illés Lajos temetéséről faggatták Petréteit

Vágólapra másolva!
Lehet, hogy túlbiztosított volt Illés Lajos temetése - mondta Petrétei József igazságügyi miniszter a rendészeti bizottság előtt, miután egy órán át faggatták az ellenzéki képviselők, akik szerint a művész búcsúztatásán túl sok volt a rendőr és a kamera. Petrétei azzal védekezett, hogy a gyászszertartáson látni vélt rabomobil valójában csapatszállító autó volt, és nem is filmezték le a gyászolókat a rendőrök.
Vágólapra másolva!

Az Illés-zenekar alapítójának temetését biztosító rendőri erőket először a KDNP-s Soltész Miklós sokallotta egy felszólalásában. Ennek nyomán a honvédelmi és rendészeti bizottság ellenzéki tagjai beidézték meghallgatásra az igazságügyi és rendészeti minisztert. A keddi bizottsági ülésen a pengeváltások közben többször október 23-ára, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány alkalmasságára és a Fidesz felelősségére terelődött a szó, a kormánypártiak és az ellenzékiek kölcsönösen egymást vádolták.

A bizottság ellenzéki tagjai szerint a művész február 9-ei temetésén a rendőri biztosítás túl erős volt, és félelmet keltett a gyászolókban - többek között az is, hogy filmezték az ott levőket, valamint hogy rabszállító autó is volt a helyszínen.

A miniszter viszont azt közölte: valószínűleg a csapatszállító autókat nézték rabomobilnak, melyek valóban a helyszínen voltak 63 rendőrrel és 20 biztonsági őrrel együtt. A filmezésről pedig azt mondta: figyelemmel kísérték a rendezvényt egy kamerákkal felszerelt autóval, de nem rögzítettek felvételeket. Az ülés végén elismerte: "Utólag megítélve lehet, hogy túlbiztosítottnak tűnt ez a temetés", de hozzátette, hogy a rendőrség ötezer főre számított, és két bejáratot kellett biztosítania.

A rendőrök egyébként azért voltak ott, mert a kulturális tárca - amely saját halottjának tekinti Illés Lajost - kérte a biztosítást, emellett közjogi méltóságok és híres emberek is részt vettek, akiket védeni kellett a "kegyeletsértő megnyilvánulások" és az "autogramvadászok" ellen - részletezte Petrétei. Puskás Ferenc vagy Faludy György temetésén jóval nagyobb rendőri erők vettek részt - tette hozzá.

Az ülésen egyébként a kormánypárti képviselők azt hangoztatták: az ülés összehívása egy provokációsorozat része, és a temetésen történtek ürügyén mindössze a rendőrséget vagy a kormányt akarják bírálni. Vadai Ágnes (MSZP) szerint az ellenzékiek "szégyellhetik magukat ezért a bizottsági ülésért". Ehhez Mécs Imre szocialista képviselő is csatlakozott, de később visszavonta megjegyzését.

Wirth Zsuzsanna

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről