Elfáradtak a pártelnökök a kutatók szerint

Vágólapra másolva!
A Fidesz és az MSZP társadalmi támogatottsága között a Bokros-csomag bevezetésekor, majd az 1998-as választások után volt ilyen nagy mértékű különbség - olvasható a Népszabadság pénteki számában. A lap kutatókat kérdezett a különbség növekedéséről, a kormánypártok bizalomvesztéséről.
Vágólapra másolva!

A társadalom most szembesül azzal, hogy a mai piaci rendszerbe nem illeszthetőek be olyan dolgok, mint az ingyenes egészségügy, oktatás és szociális rendszer - nyilatkozta a lapnak Köteles Lajos társadalomkutató, aki szerint ez most főként a szocialista eszmékhez kapcsolódó tömegeket viseli meg.

A közvélemény-kutatások alapján egyértelmű, hogy az embereknek általában van elegük a politikából, amihez politológusok szerint hozzájárul a reformok kidolgozatlansága is. Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, például az egészségügyi reformból még csak annyi érződött, hogy fizetni kell, és a kormányszóvivő hiánya is a tanácstalanságot jelzi. Kiszelly szerint Gyurcsány és Orbán egyaránt "karaktergyilkosság" áldozata: a két fél ledarálta, hiteltelenné tette egymást, ami az új vezetők iránti igényt jelzi.

Lakner Zoltán politológus szerint az a kérdés, hogy a kormánypárti szavazók visszavándorolnak-e, illetve, hogy a Fidesz a kormánnyal szembeni bizalmatlanságot, az általános csalódottságot képes lesz-e saját szavazatokká alakítani. Véleménye szerint a 2009-től kezdődő kampány még inkább a karaktergyilkosságról szól majd, tehát még negatívabb kampányra számíthatunk, ha ismét Gyurcsány és Orbán száll ringbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről