A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Összefog a Fidesz és az MSZP Malina Hedvigért

Vágólapra másolva!
Független igazságszolgáltatást kér Szlovákiától Malina Hedvig ügyében a külügyi bizottság fideszes elnöke és szocialista alelnöke. Az ellenzéki és a kormánypárti politikus az után jelentette ezt be, hogy a szlovák rendőrség hamis tanúzás és hamis eskütétel miatt vádat emelt a Nyitrán tanuló magyar diáklánnyal szemben. Az egyetemista azt állította, tavaly augusztusban azért verték meg, mert magyarul beszélt.
Vágólapra másolva!

A külügyi bizottság fideszes elnöke és szocialista alelnöke csütörtökön közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy független, politikai befolyástól mentes igazságszolgáltatást kérnek Szlovákiától Malina Hedvig ügyében.

A szlovák rendőrség hétfőn hamis tanúzás és hamis eskü gyanúja miatt emelt vádat a Nyitrán tanuló magyar egyetemista ellen, aki korábban azt állította: két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt, a blúzára pedig magyarellenes feliratokat írtak.

A rendőrség az ügyet végül azzal zárta le szeptemberben, hogy a lány csak kitalálta a történetet. Az eljárás Malina Hedvig ellen, mely most a vádemelésig jutott, már novemberben elindult.

Németh Zsolt, a testület fideszes elnöke azt mondta: felháborítónak tartja, hogy az ügyben Szlovákia a "politikai hatalom érdekeit szolgáló koncepciós pert" készít elő. Szerinte a szlovákok ezzel azt kívánják bebizonyítani, hogy a magyarellenesség vádját éppen a magyarok használják a szlovák kormány lejáratására.

Szabó Vilmos, a bizottság szocialista alelnöke pedig úgy fogalmazott: a Malina Hedvig elleni per "tesztje" lesz a szlovák jogállamiságnak és független igazságszolgáltatásnak, bár nem vonja kétségbe, hogy Szlovákiában érvényesülnek ezek az elvek. Szabó kijelentette: nem akarják előre meghatározni, hogy mi legyen az ítélet.

Mindkét politikus jelezte: az ügyről tájékoztatják az Európai Parlamentet és az Európa Tanácsot, és ha szükséges, ezek a szervezetek foglalkoznak majd a kérdéssel. Németh Zsolt szerint a Malina Hedvig elleni eljárást sorozatos, a független igazságszolgáltatást megkérdőjelező események jellemzik, például a vádemelésről előbb értesült a szlovák sajtó, mint az érintett ügyvédje, a szlovák főügyész pedig előbb jelentette be a vádemelés tényét, mint az valóban megtörtént volna.

Szabó Vilmos ezzel egyetértve hozzátette: az sem elfogadható, ahogy Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter többször nyilatkozott az ügyben. A külügyi bizottság elnöke úgy vélte, a "legrosszabb időket idézi", hogy a nyomozás egy meg nem nevezett feljelentő alapján indult el, és aggasztónak nevezte azt is, hogy az eljárásban szerinte tudatosan figyelmen kívül hagyják Malina Hedvig orvosainak véleményét.

Csütörtök délután a Magyar Demokrata Fórum is jelezte, hogy egyetért a kezdeményezéssel. Almássy Kornél, a párt alelnöke határozott kormányzati fellépést vár az ügyben. "Egy elítélő nyilatkozat, egy külügyminiszteri nyilatkozat sokat tudna tenni az ügy érdekében" - mondta.

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!