A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Péntektől átláthatóbbak lesznek a kórházak

Vágólapra másolva!
Az Egészségbiztosítási Felügyelet várhatóan pénteken teszi közzé a honlapján az első kórházlistákat. Ezek alapján minden beteg tájékozódhat majd arról, hogy a lakhelyén lévő kórházban mekkora az ágykihasználtság, egy beteget átlagosan mennyi ideig ápolnak, valamint mekkora az egynapos ellátások aránya. Eddig ezek az adatok nem voltak nyilvánosak.
Vágólapra másolva!

Várhatóan péntek délutántól lesznek elérhetők az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján az első olyan kórházlisták, amelyek a tervek szerint a betegek tájékozódását segítik majd - értesült az [origo]. A betegjogok betartásának ellenőrzésére létrehozott szervezet honlapján kétfajta lista is lesz.

Úgy tudjuk, az egyszerűbb, kifejezetten az állampolgárok számára készült lista minden egyes kórházra lebontva négy adatot tartalmaz majd: az ágykihasználtságot, az általános ápolási időt, az esetek számát, illetve az egynapos ellátások arányát. A honlapon várhatóan támpontok is lesznek ahhoz, hogy ezeket az adatokat hogyan értelmezzék az állampolgárok. Többek között fogalomtár, valamint az országos átlagok feltüntetése is segíti majd az eligazodást.

Ezenkívül a felügyelet valószínűleg egy összetettebb, több kórházi mutatót is tartalmazó listát is közzétesz majd. Információnk szerint azonban ezen sem szerepelnek majd olyan adatok, mint például az, hogy egy kórházban hány beteg hal meg évente, vagy mekkora a császármetszéses szülések száma.

Mindez azért lenne újdonság, mert eddig a kórházakra vonatkozó adatok nem voltak nyilvánosak. A korábbi kísérletek pedig rendre elbuktak az orvosok és a kórházak tiltakozása miatt. Hiába állított össze például az OEP 2005-ben egy infarktus utáni halálozási adatokat és császármetszések számát tartalmazó kórházlistát, a rajta szereplő intézményeket nem lehetett beazonosítani, mivel azok név nélkül, csak kódszámmal szerepeltek a listán. A felügyelet korábban már februárra ígérte a listák közzétételét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!