Intellektuális főrendőr jöhet Gergényi után

Vágólapra másolva!
Nem nagyon ereszkedik le a közrendőrökhöz, távolságtartó, viszont a kritikát jól tűri és nem harapja le mások fejét, ha nem értenek vele egyet - állítják ismerői Tóth Gáborról, a BRFK élére jelölt főrendőrről. Nem elég jó a menedzseri feladatokban, könnyen előfordulhat, hogy kapitánysága olyan lesz, mint a langyos víz, viszont a rendőrséget ért politikai támadásokat leszerelheti, a diplomáciához ugyanis van érzéke - mondták egykori munkatársai. Szabadidejében szeret síelni és motorozni, bár mindkettőben van még mit fejlődnie. Az [origo] portréja Tóth Gáborról.
Vágólapra másolva!

Szigorúnak, de következetesnek, fiatalnak, de nem túl fiatalnak tartják a rendőrök a budapesti rendőrfőkapitányi posztra jelölt Tóth Gábort. Sokan kifejezetten konzervatívnak ismerik Tóthot, talán ezért jött zavarba egy pillanatra egy vezető beosztású, neve elhallgatását kérő budapesti rendőr, akit arról kérdeztünk: kedvelik-e munkatársai az új főrendőrt. Végül azt mondta, hogy talán pontosabb, ha általánosságban azt mondjuk a másokkal való viszonyáról, hogy tisztelik.

Ezzel egybevág, hogy egyik korábbi beosztottja szerint túlságosan is tartotta a több lépés távolságot. "Sem rosszat, sem jót nem tudok róla mondani, mert annyira távolságtartó volt, hogy még mi, a saját emberei sem ismertük" - mondta az egyik forgalmas zuglói kereszteződésnél posztoló rendőr. Jelenlegi bűnügyi helyettesi beosztása előtt Tóth a XIV. kerületi kapitányságon volt parancsnok, egykori beosztottja szerint pedig csak a közvetlenül alatta dolgozó vezetőkkel volt kapcsolatban, a közrendőrökkel egyáltalán nem érintkezett. Néha eljárt ugyan focizni, de akkor is csak egy szűk körrel.

Tóth érdemei között említik, hogy kapitányként sikerült megtartania a kerületi kapitányságnál szolgálókat, ami a rendőrök nagymértékű elvándorlását figyelembe véve eredmény, de semmi pluszt nem hozott - magyarázta a rendőr, aki maga is bűnügyi területen, helyszínelőként dolgozott. Amikor eldőlt, hogy Tóth Gábort jelölik a budapesti rendőrség vezetőjének, természetesen téma volt a kerületi kapitányságon, de sokan nem tartották jó választásnak. "Tudtunk volna sokkal jobbat javasolni helyette" - mondta az [origo]-nak.

Inkább diplomata, mint menedzser

A tizenöt éve - több kapitány keze alatt - szolgáló rendőr nem hisz abban, hogy Tóth hozni tudja majd a tőle elvárt pozitív fordulatot a rendőrség életében, mert "nem eléggé menedzsertípus". Igazán jó vezető szerinte az, aki valódi menedzserként dolgozik: hajt az által irányított szervezetért, biztosítja, ami csak kell a munkájukhoz, kifelé pedig hatékonyan képviseli az érdekeiket, miközben a szakmai irányítást rábízza a helyetteseire. "Tóth egyáltalán nem ilyen, azt hiszem, inkább olyan langyosvíz-típusú főkapitány lesz" - fogalmazott.

Egy másik - szintén neve elhallgatását kérő - munkatársa szerint Tóth diplomata-alkat, ezért talán tud majd "ügyesen lavírozni kifelé", főleg az lesz fontos, mennyire tudja majd kezelni a rendőrég életére ható politikai beavatkozási kísérleteket.

Neki lehet ellentmondani

Elődjétől, Gergényi Pétertől munkatársai szerint nagyon különbözik abban, hogy míg Gergényinek egyáltalán nem lehetett ellentmondani, de még javaslatot tenni vagy véleményt megfogalmazni sem, egyik kollégája szerint Tóth "nem lesz ilyen egyirányú". Ki szokta kérni mások véleményét, és ha kell, megváltoztatja az álláspontját - mondta.

Bármilyen beosztású rendőrt kérdeztünk, mindegyikük értékelte, hogy Tóth "magának köszönheti a posztját, lent kezdte, és feldolgozta magát", vagyis végigjárta a ranglétrát, mégpedig folyamatosan, több kapitányságnál. "Nem volt úgynevezett pihenőpályás korszaka, végig a frontvonalban volt" - jegyezte meg egyik forrásunk, aki szerint ezért tisztelni fogják a beosztottjai. Mellette szól, hogy a folytonosságot képviseli, főkapitány-helyettesből lépett elő - mondta egy, a BRFK központjában dolgozó rendőr.

Intellektuális alkat, ír és előadásokat tart

Ha egy szóval kellene jellemezni, akkor azt mondanám, hogy "európai" - írta le az új főkapitányt egyik kollégája, aki szerint így lehetne jól visszaadni Tóth kulturáltságát, megjelenését, habitusát. Állítólag a média is ezért szerette: bűnügyi helyettesként többször ő tájékoztatta a nyilvánosságot az elmúlt évek fontosabb bűnügyeiről, sokszor pedig kifejezetten őt kérték az újságírók világos, lényegre törő stílusa miatt.

Elődje katonás - egyes forrásaink véleménye szerint diktatórikus - felfogásához képest mindenképpen újszerű lesz, hogy Tóthot kifejezetten intellektuális típusnak tartják. "Képezi magát, előadásokat tart, és rendszeresen jár például konferenciákra, külföldre is, sőt ilyen alkalmakra Gergényi Péter sokszor inkább maga helyett is őt küldte" - avatta be az [origo]-t a részletekbe egy magasabb beosztású rendőr.

Felkészültségét mutatja, hogy az egyik budapesti alparancsnok szerint a belső használatra szánt normák közül azok, amelyek Tóth Gábor nevéhez fűződnek, mind kézzelfogható dolgokról szóló szakmai anyagok, nem "felesleges mellébeszélések", ami nem mindegyik vezető munkájáról mondható el. Forrásunk eddig csak állománygyűléseken találkozott az új főrendőrrel, akitől összességében emberibb vezetési stílust vár, bár egyelőre szkeptikus azzal kapcsolatban, mennyire elegendő a vezetőváltás az érdemi változáshoz.

Egykori tanára, Juhász Zoltán, a bűnügyi és gazdaságvédelmi tanszék megbízott vezetője szerint az új BRFK-parancsnokjelölt fegyelmezett diák volt, pontosan tanult, még ha munka mellett végezte is az iskolát. Sőt, később is segített a tanszéknek abban, hogy az elméleti oktatást kicsit színesebbé tehessék gyakorlati elemekkel, például nyomozókat adott szituációs gyakorlatokhoz. "Hús-vér ember, és nagyon remélem, hogy ezután sem fog megrészegülni a hatalomtól" - tette hozzá egykori oktatója.

A magánéletben: motorozik és síel

A rendőrbotrányok miatt szintén menesztett Bene László országos főkapitány utódját, Bencze Józsefet még ki sem nevezték, máris támadták, amiért barátnőjének - aki egyben beosztottja volt - jutalmakat osztott. Ezért lehet jelentősége annak, hogy Tóth Gábornak - mint a megkérdezettek fogalmaztak - "rendezett a háttere", családos ember, egy lánya van.

A család mellett két hobbijával tölti idejét: nagyon szeret motorozni és síelni. Motorral túrázni, kirándulni járnak, belföldön és külföldön egyaránt - mondta egyik motorostársa. Igaz, egy másik "motoros ember" megjegyezte: "Rendőrként már semmit nem kell tanulnia, de motorozni és síelni" azért még nem tud tökéletesen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről