Robotok osztják az ebédet a csúcskórházban

Vágólapra másolva!
Ötszázmillió forintból nyolc darab robot állt munkába a július 1-től Állami Egészségügyi Központ néven működő új rendészeti csúcskórházban. A beszélő gépek menetrend szerint szállítják az ebédet, a szennyest, de még a műtéti eszközöket is.
Vágólapra másolva!

"Robot indul, automatikus áruszállítás, kérjük az utat szabadon hagyni" - közli a beszélő, tájékozódó, liftet hívó robot, amelyből több is segíti a munkát a július 1-jétől működő Állami Egészségügyi Központban (ÁEK). Mint azt Táborszki Katalin üzemeltetési főmérnök elmondta az [origo]-nak, a nyolc gép, a szoftverek, a figyelőközpont, valamint az indító és fogadó állomások 500 millió forintba kerültek.

A magyarországi kórházban teljesen egyedülálló gépek leginkább egy lelapított bobhoz hasonlítanak. A központi vezérlővel - amelyben monitoron figyelik a gépek mozgását - állandó kapcsolatban lévő robotok ebédet visznek az osztályokra, elszállítják a szennyest vagy steril eszközöket szállítanak a műtőkhöz, utóbbi szolgáltatást majd csak a körülbelül két hét múlva záruló próbaüzemet követően. Az előre tervezett menetrend alapján közlekedő gépek liftet is tudnak hívni.

A 74 ezer négyzetméteres egészségügyi komplexumban dolgozó gépek 30 ember munkáját végzik el. Mint azt Táborszik Katalin közölte, az intézmény hatalmas méretei indokolták, hogy gépekkel pótolják az emberi munkaerőt. A robotok beállítása miatt ugyanakkor át kell szervezni az egész logisztikát az intézményben, ahol számos ember időbeosztását kell a gépekhez igazítani. Az óriási épületkomplexumban a robotok elszállítják a konténereket (amelyekben az eszközök, az ételek, műszerek vannak) az előre beprogramozott helyekre, de elviszik a gyógyszeres, veszélyes hulladékokat tartalmazó konténereket is.

Nem előzmény nélküli az efféle gépesítés a Honvéd Kórházban, ahol már 1995-ben néhány jóval egyszerűbb szerkezetű robot dolgozott. Igaz, azok csak egy rövid szakaszon és kötött pályán szállították az ebédet, majd az intézmény rekonstrukciója alkalmával felszedték a pályát, vagyis a gépek az átalakítás áldozatává váltak.

Fotó: MTI

A július 1-jén megalakuló ÁEK-ben gyógyítják majd a katonákat, a rendőröket, a határőröket, a pénzügyőröket, a tűzoltókat, a büntetés-végrehajtási, valamint a katasztrófavédelmi dolgozókat, a nemzetbiztonsági szolgálatok tagjait, valamint a vasutasokat és családtagjaikat is. Mindemellett a főváros több kerületének lakosait is ellátják majd.

Az ÁEK a Honvéd Kórház, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egészségügyi intézményei, az Országos Gyógyintézeti Központ, valamint a két fővárosi MÁV kórház feladatait veszi át. Az intézmény 1100 aktív, országszerte pedig mintegy 600 krónikus, illetve rehabilitációs ággyal működik majd, és 2800 dolgozóval. A csúcskórház főigazgatója Szilvásy István, a kancelláriaminiszter testvére lesz, aki szakmai szervezetek támogatásával nyerte el a megbízatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről