Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Szerelmi dráma vetett véget a mélykúti rabszolgaságnak

Vágólapra másolva!
Illegálisan működő autóbontó, ami százasával pusztította a roncsokat, rabszolgaként dolgoztatott munkások és szerelmi dráma - mindez egy háromutcás faluban. Mélykúton a főnök féltékenysége miatt tudódott ki, hogy a bontóban fizetség nélkül dolgoztatják a melósokat, akadt köztük, aki elkeseredettségében még a kutyakajára is ráfanyalodott. A helyiek mégsem ezen dühödtek fel, hanem a borzasztó gumiszagon.
Vágólapra másolva!

Csöndes, barátságos kis falu a Fejér megyei Mélykút, annyira apró, hogy összesen három utcája van: a Bolt utca, az Iskola utca és a Virágos utca. Hétköznap délelőtt is sokan otthon vannak, mert a környéken kevés a munka, a buszok ritkán érintik a falut. A Bolt utca sarkán békésen legelnek a kecskék, a porták rendezettek, semmi nem utal arra, hogy ugyanebben az utcában nemrég még orrfacsaró égett autógumi szaga terjengett.

"Három asszonya volt, hét gyereke és mindig testőrrel járt" - írta le a bontó főnökét egy helyi asszony. A 36 éves Gyulától sokan rettegtek, volt akire pénzbehajtás címén törte rá az ajtót hatalmas társával, de sokan tisztában voltak azzal is, hogy az autóbontóban szinte rabszolgamunka folyik: alkalmazottai örülhetnek, ha enni kapnak, fizetség nem jár munkájukért. Ő maga nem dolgozott, csak dolgoztatott és embertelenül bánt beosztottaival - mondták a helyiek. A faluban terjengő történet szerint egyik beosztottja már a kutyatápra is ráfanyalodott, mert ennivalót sem kapott a munkájáért.

"Miért olyan nagy szenzáció ez?" - kiabáltak le az ácsok az egyik Bolt utcai ház tetejéről. Nem értették, hogy a hír hallatán miért árasztották el újságírók a falut, szerintük a történet mindennapos: sokan vállalnak ugyanilyen rabszolgamunkát. Némi étel a fizetség, meg fedél a fej fölé. "Alhatnak a kutyaól mellett, egy dunyha alatt" - szerintük nem csak Mélykúton ment ez így.

A bontóban még a gumit is leégették a keréktárcsákról, hogy minél több fémet tudjanak értékesíteni a roncsautókból. A mélykútiakat állítólag kevésbé zavarta az autóbontóban uralkodó kegyetlen bánásmód, mint a telepről rendszeresen áradó, égett autógumiszag. "Többször beszóltam a jegyzőnek, hogy 50 gumit is elégetnek egy nap, és olyan büdös van, hogy nem lehet ablakot nyitni, de semmi nem történt" - mondta az egyik mélykúti asszony.

Ott kapott munkát a huszonéves Gábor is, aki többször megpróbált elmenekülni a telepről, de - állítja - mindig a nyomára akadtak és fenyegetőzéssel rávették, hogy tovább dolgozzon. A helyzet akkor mérgesedett el teljesen, amikor Gyula korábbi élettársa és a fiatalember között szerelmi viszony kezdődött. A bontó nagyhatalmú főnöke ugyanis nem tudta elviselni, hogy volt élettársa és közös gyerekük ezentúl az alkalmazottjával fog élni. Húsvét után erőszakkal el akarta venni a gyereket, majd súlyosan megfenyegette a nőt és új élettársát is, a fiatal pár ekkor döntött úgy, hogy rendőrséghez fordul.

Fotó: Pályi Zsófia

A nyomozás derített fényt arra, hogy nem Gábor volt egyedül, akit szinte rabszolgaként dolgoztattak a telepen: furcsa viselkedése miatt a faluban csak "Kobold" néven emlegetett fiatalembernek még Gábornál is rosszabb sors jutott: a telepen rendszeresen bántalmazták és éheztették. "Azzal ütötte azt a szerencsétlent, ami a keze ügyébe került" - mondta az egyik helyi asszony.

Mint kiderült, a bontó is illegálisan működött: százas nagyságrendben vásároltak meg úgy autókat, hogy azt ígérték, elintézik a kocsi kivonását a forgalomból, de valójában ezügyben semmit nem tettek, csak eladták az autók értékesíthető részét. A rendőrség a bontó főnökén kívül még egy férfit gyanúsít súlyos bűncselekményekkel, melyekért akár 15 évet is kaphatnak.

A helyiek némileg fellélegeztek, hogy az autóbontó nem ontja többé magából az égett gumiszagot, és a rettegett Gyulától is megszabadultak, bár nem ezt az ügyet tartják a falu legnagyobb tragédiájának. "Visszafelé megy itt az idő" - mondta az egyik helyi asszony. A Dunaújvárostól néhány kilométerre lévő Mélykút fokozatosan elszigetelődött: egyre kevesebb busz érinti a falut, ez pedig sokak számára ellehetleníti a munkavállalást. A faluban nincs kiépítve a csatornahálózat, nincs vezetékes gáz és a korábban megrongálódott kultúrház is évek óta elhagyatottan áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről