Visszahívják a játékboltból a veszélyes verdákat

Vágólapra másolva!
A magyarországi játékboltok polcairól is leveszik szerdán azokat a játékokat, amelyeket veszélyességük miatt visszahívott az amerikai Mattel játékgyártó cég. A Kínában gyártott termékek között vannak apró mágneseket tartalmazó, széthulló gyerekjátékok, de veszélyes lehet az ólomtartalmú festékkel színezett kisautó, a Verdák című animációs filmből ismert Sarge is.
Vágólapra másolva!

A Mattel amerikai játékgyártó kedden jelentette be, hogy több Kínában gyártott játékát is visszahívja, mert egy részükön a festék a megengedettnél több ólmot tartalmaz, másoknak pedig kis, mágneses alkatrészei leválhatnak, ezért veszélyesek a gyerekek számára.

Tóth Tibor, a Mattel Toys Hungary vezetője kedden, a nemzetközi bejelentést követően arról tájékoztatott, hogy visszahívják a "Verdák" kisautó sorozatban szereplő "Sarge" nevű kisautót, amelyet 2007 márciusa és júliusa között gyártottak. A kisautó festésében található ólom koncentrációja kismértékben meghaladja az előírásokat, ezért veszélyes lehet. A termék kis számban került forgalomba Magyarországon, összesen 422 darabot érint a visszahívás.

Visszahívnak emellett több olyan terméket is, amelyek apró mágneseket tartalmaznak. Ezek a termékek 2007 január előtti gyártásból származnak, és a mágnesek kieshetnek belőlük. A mágnesek lenyelve vagy orrba helyezve sérülést okozhatnak, különösen abban az esetben, ha összetapadnak.

Az érintett játékok többsége már nincsen kereskedelmi forgalomban, az idei évtől kezdődően pedig a Mattel megváltoztatta a mágnesek rögzítését, így már biztonságosak. A magyar cégvezető szerint ezek a termékek 10 ezer feletti számban kerülhettek ki Magyarországon.

Tóth Tibor elmondta, hogy a hibás termékekről tájékoztatták viszonteladóikat, így a veszélyesnek minősített játékok szerdán lekerülnek a magyar üzletek polcairól. A cég magyar érdekeltsége egyeztet az ügyben a fogyasztóvédelemért felelős hatósággal is.

Egyes jelentések szerint világszerte 9 millió játékot, mások szerint ennek mintegy dupláját rendeli vissza a Mattel. A döntést a cég az amerikai fogyasztóvédelmi szervezettel közösen hozta.

Az ólmozott festékkel való szennyezettség miatt egyébként júniusban, majd augusztus elején is milliós nagyságrendben hívták vissza Kínában bérmunkában készült gyerekjátékaikat amerikai cégek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!