Egyelőre csalás miatt nyomoznak a Zuschlag-ügyben

Vágólapra másolva!
Változatlanul különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség Zuschlag Jánost, az MSZP Bács-Kiskun megyei ügyvezető elnökét és társait. A pénteki Magyar Nemzetben megjelent az ifjúsági tárca egykori helyettes államtitkárának állítólagos vallomása, amivel kapcsolatban az ügyészség szóvivője közölte: azt csak a tanúként kihallgatott férfi hozhatta nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Zuschlagot és hat társát alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt gyanúsította meg csalással a hatóság - mondta Szabó Ferenc, a megyei főügyész helyettese. Az ügyész hozzátette: "természetesen felmerülhet annak a lehetősége, hogy valamilyen társas elkövetési alakzat: úgy mint bűnszervezet, vagy bűnszövetség, vagy csoportos elkövetés szerepel majd a vádiratban, de ehhez a nyomozást be kell fejezni".

A pénteki Magyar Nemzetben Ocsovai Tamás - aki akkor volt az Ifjúsági Minisztérium helyettes államtitkára, amikor Gyurcsány Ferenc vezette a tárcát - Zuschlag-ügyben tett és a lap által nyilvánosságra hozott részletes tanúvallomásával kapcsolatban - miszerint "miniszteri utasításra döntöttek az alapítványoknak odaítélt támogatásokról" - a főügyészhelyettes elmondta, hogy csak a tanú hozhatta nyilvánosságra a jegyzőkönyvet.

"Jogában áll másolatot kérni a saját vallomásáról"- közölte Szabó Ferenc, aki szerint "a tanúvallomásról készült jegyzőkönyvben sem szolgálati, sem államtitok nincs, ezért nyugodtan nyilvánosságra hozhatta". Megerősítette, hogy az ügyészség a nyomozás lezárását követően sem adhat ki tanúvallomást.

Csütörtökön hallgatták meg az ügyben tanúként, Kecskeméten Arató Gergelyt, az oktatási minisztérium államtitkárát.

A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Zuschlag János, aki korábban lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról, miután a holokauszttal viccelődött, jelenleg az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke.

"A nyomozás eddigi adatai szerint Z. János egyértelműen gyanúsítható azzal, hogy utasításokat adott az érintett egyesületek és alapítványok munkatársainak" - mondta az MTI-nek júniusban a megyei főügyész helyettese.

Zuschlag János mellett a gyanúsítottak között van Katus Ferenc, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, Lados István, Zuschlag korábbi személyi titkára, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben, valamint Krausz Csaba, újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről