A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Kocsik, lakások miatt vádolják egy idősotthon vezetőit

Vágólapra másolva!
Bajba kerülhet egy hevesi idősotthon vezetősége egy névtelen levél miatt, amelynek írója megfélemlítéssel és csaknem húszféle bűncselekménnyel vádolja az igazgatónőt, a főnővért és a gazdasági igazgatót. A visszaélések a levél szerint a betegek rovására történtek, miközben a vezetők többmilliós autók, lakások formájában nyertek rajtuk. Az idősotthon igazgatója szerint a vádak részigazságokból állnak össze, szabálytalanságok nem történtek az intézményben.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban névtelen levelet kapott több hivatal, köztük az APEH Belső Ellenőrzési Osztálya, a Heves Megyei Önkormányzat, a Vám- és Pénzügyőrség. A négyoldalas dokumentum évek óta tartó csalásokat és más bűncselekmények sorozatát írja le egy hevesi idősotthon - dr. Szegő Imre Idősek és Mozgásfogyatékosok Otthona - vezetését vádolva visszaélésekkel - írja a hirado.hu.

A levélben körülbelül húszféle szabálysértésről vagy bűncselekményről esik szó, amelyeket állítólag az idősotthon igazgatója, gazdasági igazgatója és főnővére követett el. Ha a vádak igazak, komoly bírósági tárgyalásoknak néz elébe a vezetés - olvasható az MTV honlapján.

A névtelen levél azt állítja, az otthon igazgatója által alapított Naplemente Alapítvány bevételével nem tudnak elszámolni a vezetők, viszont az alapítvány létrehozása óta - állítja a levélíró - több lakással, drága kocsikkal lettek gazdagabbak. Az idősek gondozására befolyt összeget a vádak szerint a vezetőnők gyerekeik iskoláztatására, külföldi utakra és lakásvásárlásra költik.

"2007 áprilisában 19 ember munkaviszonyát szüntették meg leépítés miatt. A leépítések ideje alatt az igazgatónő mégis felvette a fiát nővérnek. A vezetők, hatalmukat fitogtatva, rettegésben tartják az alkalmazottakat és a gondozottakat. A főnővér az idősek és dolgozók előtt ütött meg többször egy kerekes székes gondozottat" - idézi a levelet a hirado.hu.

A névtelen szerző azt is állítja, hogy a vezetőnők többször visszaéltek a közgyógyellátással: "gyógycipőket olyan emberek számára írtak fel, akiknek lábuk sincs. A pelenkákat az intézet pénzért kívülálló embereknek eladja. Fölíratják közgyógyra olyan gondozottaknak is, akiknek nincs erre szükségük, így adják el a felesleget, mondván, úgysem nyúlnak bele senki nadrágjába ellenőrzéskor." A levél szerint a vizitdíjat akkor is rendszeresen beszedik a lakóktól, ha nem jár náluk orvos.

A négyoldalas levelet azért nem írták alá, mert "sajnos a félelem és a rettegés miatt nem merjük a nevünket vállalni". A dolgozókat szerintük kirúgással és fegyelmi eljárásokkal fenyegetik.

"Csak részigazságok"

Az idősotthon igazgatója az [origo]-tól értesült a névtelen levélről. Farkas Mariann szerint a levél tele van hamis állításokkal. "Részigazságok vannak benne, de semmi nem úgy történt, ahogy írják" - fogalmazott. Szerinte lakást, kocsit is vásároltak a közelmúltban, ezeket azonban részletre fizetik, a főnővér az összetört autója biztosítási összegéből vett másikat - mondta.

A levélben említett Naplemente Alapítványt valóban Farkas Mariann hozta létre, de folyamatos ellenőrzés alatt áll, és a szokásos vizsgálatokon jó minősítést kapnak. Az otthon pénzével az utolsó fillérig el tudnak számolni, a közgyógyelletással való visszaéléseket is napi szinten ellenőrzi az OEP - közölte.

Az igazgatónő szerint az is igaz, hogy egy időben áthelyezték az idősotthonhoz a fiát, de ebben semmi szabálytalanság nincs, az önkormányzat tudott róla. "Nem 19, hanem 17 embert kellett felmenteni" - tette hozzá. Farkas szerint a névtelen levél is egy olyan csoporttól származhat, akiket leépítettek. "Van egy volt kolléganő, aki rendszeresen feljelentéseket tett ellenünk" - mondta.

Farkas szerint a levél hátterében a létbizonytalanság miatti kétségbeesettség állhat. A hevesi idősotthont ugyanis januártól magánvállalkozónak adják ki, és nem tudni, ki maradhat. Az igazgatónő azt mondta az [origo]-nak: a névtelen levéllel kapcsolatban nem tervez lépéseket, amíg hivatalosan nem keresik meg ennek kapcsán.

A Heves Megyei Önkormányzathoz a múlt hét végén érkezett meg a névtelen levél. Barta Imre titkárságvezető közölte: névtelen levélre nem reagálnak. A szöveg a jogi irodára és az aljegyzőhöz került, Barta szerint a jövő héten dől el, hogy tesznek-e lépéseket az ügyben, folytatnak-e vizsgálatot az idősotthonügyeiről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!