Törvényes lehet a meleg párkapcsolat 2009-től

Vágólapra másolva!
A jövő héten nyújtják be az Országgyűlésnek a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők jogait módosító kormányjavaslatot. A 120 törvényt érintő módosítás értelmében az érintettek számos területen kapnak majd a házaspárokéval megegyező jogokat. Ráadásul ha a javaslatot elfogadják, 2009-től egynemű párok is törvényes élettársi kapcsolatot létesíthetnek egymással.
Vágólapra másolva!

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élők számos területen kaphatnak jelenleg csak a házastársakat megillető jogokat a kormány új javaslata szerint. A törvényjavaslatot a jövő héten nyújtják be az Országgyűlés elé.

A javaslat értelmében ezentúl a bejegyzett élettársi kapcsolatban együtt élők is 5 év együttlét után lesznek jogosultak az özvegyi nyugdíjra, azonosak lesznek a vagyonjogi jogok és kötelezettségek, ugyanúgy folyik majd az öröklés. A bejegyzett élettársi kapcsolatot ugyanúgy anyakönyvvezető előtt majd kell bejelenteni, ahogy a házasságot, és ugyanolyan jogokat kapnak majd a szociális juttatások terén is.

Egyes területeken ugyanakkor megmarad a különbség: nem fogadhatnak közösen örökbe idegen, illetve nem közös gyermekeket, 18 év alattaik nem léphetnek ilyen kapcsolatra, és a párok nőtagjai nem használhatják a -né formulát - jóllehet egymás nevét felvehetik, illetve össze is kapcsolhatják. A bejegyzett élettársi kapcsolat megszűnésénél nem lesz szükség válóperre - ha nincsenek vitás kérdések -, a felek közjegyző előtt nyilatkoznak a megszűnésről. Vagyonjogi vita vagy közös gyermek esetén azonban csak bíróság előtt lehet majd felbontani az élettársi kapcsolatot.

A kormány azt is javasolja, ne tegyenek különbséget aszerint, hogy az együtt élő felek milyen neműek, így az vonatkozni fog a férfi-nő, a férfi-férfi és nő-nő kapcsolatra is. A törvény elfogadása esetén 2009. január 1-jétől lesz lehetőség arra, hogy törvényes kapcsolatra lépjenek az azonos nemű párok.

A javaslatot a jövő héten nyújtja be az Országgyűlés elé a kormény, de csak lassan lép majd életbe. Az új jogintézményt ugyanis 120 törvényen kell átvezetni, amelyek közül néhány módosítása kétharmados többséget igényel, ráadásul módosítani kell számos nyomtatványt, szoftvert is. A bevezetés nem jelent érdemi többletkiadást sem a szociális juttatások, sem a technikai átállás terén a kormányszóvivó szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről