Miniszteri rendelettel alakítja át a kórházi élelmezést az Egészségügyi Minisztérium már december 1-jétől, a fekvőbetegek eddigi sovány és egészségtelen kosztja helyett változatos és egészséges étkeztetést álmodtak meg a javaslat kidolgozói. "Elfogadhatatlan a kórházi étkezés minősége és mennyisége, nem véletlenül ez a betegek leggyakoribb jogos panasza" - olvasható a tárca közleményében.
A tárca szerdán bejelentette, hogy a vizitdíjból, kórházi napidíjból származó megtakarításoknak köszönhetően december 1-jétől érdemben javítani tudják majd a kórházi étkezés színvonalát. Táplálkozástudományi szakértők segítségével fogják kidolgozni az alapkövetelményeket, vagyis azt, amit a betegeknek naponta minimálisan kapniuk kell, eddig ugyanis egyáltalán nem léteztek ilyen szabályok.
Friss zöldség, gyümölcs
A rendelet szerint napi háromszori főétkezést, az ebédnél pedig két - egy normál és egy könnyű-vegyes - menü közötti választási lehetőséget kell biztosítani mindenkinek. Kötelező lesz naponta legalább egyszer friss gyümölcsöt vagy zöldséget adni, és bevezetik újdonságként a "kiegészítő jellegű kisétkeztetést", például müzliszeletet kínálnak a betegeknek két étkezés között.
Minderre a rendelet szerint egy élelmezési munkacsoport ügyel majd, amelyet a kórházaknak kötelező lesz létrehozniuk egy dietetikus bevonásával, aki minden beteg esetében személyre szabott táplálkozási követelményeket állapít meg. Az Egészségbiztosítási Felügyelet ellenőrzi majd, hogy az egészségügyi intézmények betartják-e ezeket a szabályokat.
Napi 350 forintból főztek egy betegre
Már egy 2003-as nagy OÉTI-felmérés kimutatta: a fekvőbetegek ellátása nem kielégítő, a kórházi ételekből nem jutnak elég tápanyaghoz, vitaminhoz, ebben az évben mindössze naponta 358 forint jutott egy beteg étkezésére. A minisztérium adatai szerint jelenleg átlagosan 350 forintot költenek egy beteg napi étkeztetésére. Azért átlagosan, mert van kórház, ahol 4-500 forintból főznek naponta egy betegre, de akad olyan is, ahol 200 forint sem jut napi étkezésre.
A kórházi étkezés társadalombiztosítási támogatása közel kétszeresére emelkedik, amit a kórházak kizárólag étkezésre költhetnek. Azt is megszabják, hogy 550 forint plusz áfánál kevesebbet nem lehet szánni a napi ellátásra. A változtatásra szánt hárommilliárd forint plusz forrásból összesen egymilliárdot arra kapnak a kórházak, hogy a jobb étkeztetéshez szükséges eszközöket, például mikrosütőket, evőeszközöket, melegen tartó edényeket, tálalókocsikat, termoszokat vásároljanak.