A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hétfő helyett szerdán üléseznének a képviselők

Vágólapra másolva!
A jövőben hétfő és kedd helyett kedden és szerdán tartanák az Országgyűlés plenáris üléseit - már ha erre a szocialista javaslatra mindegyik párt rábólint. Azért kezdeményezték a változtatást, mert így állítólag hatékonyabban tudnák megszervezni a frakciók munkáját.
Vágólapra másolva!

Változhat a parlament ülésezési rendje: a jövőben hétfő és kedd helyett kedden és szerdán lennének a plenáris ülések, a kérdés csak az, hogy mikortól - tudta meg az MTI több forrásból. A frakciók állítólag nem utasítják el a parlament ülésezési rend megváltoztatására irányuló szocialista kezdeményezést, de a végső döntést majd házbizottság mondja ki. Az elmúlt napokban a házelnök erről is egyeztetett külön-külön a frakcióvezetőkkel.

Az MTI szerint az SZDSZ és az MDF elfogadná a változást, a Fidesz azonban csak akkor bólint rá, ha nem a tavaszi, hanem a következő, őszi ülésszaktól vezetnék be. A parlamenti munkarend átalakítását tavaly szeptemberben vetette fel Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető. A kezdeményezést azzal indokolta, hogy így jobban elő lehetne készíteni a törvényjavaslatokat és a frakció döntéseit, továbbá hatékonyabban tudnák megszervezni a képviselőcsoport munkáját.

A parlamenti szokásjog alapján az ülésezési rendről négyévente, az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő megbeszélésen egyeztetnek a párok. A házszabályban mindössze annyi szerepel, hogy a parlamentnek hetente kell üléseznie. Az Országgyűlés a rendszerváltás után hetenként ülésezett, általában hétfőn és kedden, esetleg szerdán volt két-, illetve háromnapos plenáris ülés. Az Orbán-kormány időszakában, az 1999-es tavaszi ülésszaktól kezdve Áder János akkori házelnök javaslatára háromhetenként tartott ötnapos plenáris ülést a parlament. A 2002-es kormányváltás után Szili Katalin házelnök javaslatára állt vissza az eredeti hetenkénti ülésezés, a korábban szokásos hétfői és keddi napokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!