Milliárdokat osztana szét az orvosok közt Székely

Vágólapra másolva!
Szerdán tárgyalja a kormány azt a tervezet is, amelynek értelmében a szaktárca 5,2 milliárd forintot osztana szét az egészségügyben - írja a Népszabadság. Több pénzt kapnának többek között a háziorvosok, a kórházak és a rendelők is. Szerdán tárgyalhat a kormány az új egészségbiztosítási koncepcióról is.
Vágólapra másolva!

Szerdán tárgyalja a kormány a következő két évre vonatkozó egészségbiztosítási koncepciót - írja a Népszabadság. Ennek értelmében úgy szerveznék át az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat (OEP), hogy az költségvetése felett teljes döntési jogkört kapna. Az OEP ugyanis jelenleg döntéseket nem hozhat, egyik fő funkciója az, hogy a kórházak, háziorvosok felől érkező teljesítéseket kifizesse.

A tervek szerint a központi biztosító azonban több feladatot a regionális hivataloknak ad át. Egyebek mellett a kórházakkal kötött szerződések gondozása, a kifizetett pénz felhasználásának ellenőrzése lenne a feladatuk. Új koncepcióra azért van szükség, mert az MSZP tavasszal visszavonta a korábban kétszer is elfogadott egészségbiztosítási reformtörvényt. Ezt az SZDSZ nem volt hajlandó elfogadni, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy felmondták a koalíciót.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a kormány szerdai ülésén tárgyalni fogja azt a tervezet is, amelynek értelmében Székely Tamás szakminiszter 5,2 milliárd forintot osztana szét az egészségügyben. Tíz százalékkal - 900 millió forinttal - több pénz juthat a hátrányos kistérségekben működő háziorvosi ügyeleteknek.

A háziorvosok már áprilistól 50 forintot kapnak az egészségbiztosítótól minden egyes taj szám ellenőrzéséért, szeptembertől ezt az összeget folyósítanák szakrendelőknek, a kórházaknak is. A gyógyszerészek ugyanezért a feladatért 25 forintot kapnának. A várólisták rövidítése érdekében a kórházak egyszeri kiigazítást kapnának, közel kétmilliárd forintot. Az Országos Mentőszolgálat és a betegszállítók az üzemanyag-drágulás miatt összesen mintegy 270 millió forint többlethez juthatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!