A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kevés dolguk volt a rendőröknek a turulos tüntetésen

Vágólapra másolva!
Nagy volt a rendőri készültség csütörtökön este a XII. kerületi Istenhegyi út és Böszörményi út kereszteződésének környékén, ahol az engedély nélkül épült, jogerősen bontásra ítélt turulszobor fennmaradása mellett demonstrált a Jobbik. Korábban az MSZP ifjúsági szervezete is tüntetést jelentett be, de azt végül lefújták, így csak egy tüntetés volt a turulnál. A rendőröknek
Vágólapra másolva!

Az eső ellenére legalább ezren gyűltek össze a Budapest XII. kerületi Istenhegyi út és Böszörményi út sarkán lévő turulszobornál, hogy az emlékmű lebontása ellen tiltakozzanak. A demonstrációt a Jobbik Magyarországért Mozgalom szervezte, de csatlakozott hozzá több szervezet, így a KDNP kerületi csoportja is. A szónokok azt mondták, a turulszobrot politikai okokból, "mondvacsinált indokokkal" akarják eltávolítani. Többen is kijelentették, ha kell polgári engedetlenséggel védik meg az emlékművet.

A demonstráció végén egy kisebb incidens történt. Néhány tüntető rátámadt egy operatőrre, mert azt sérelmezték, hogy fel akart venni két ittas embert, akik összeverekedtek. Az operatőrt a rendőröknek kellett megvédeniük.

A rendőrség a demonstráció miatt délután négytől éjfélig kordonokkal lezárta a környéket. A demonstráció résztvevőit csak a ruházat és a táskák átvizsgálása után engedték be a területre. A megmozdulást a kordonok mellett több száz rohamrendőr biztosította. Kordonnal vették körbe magát az emlékművet is.

Korábban az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas Új Mozgalom nevében is tüntetést jelentettek be ugyanerre a helyre és időpontra, de a turul lebontását követelő demonstrációt még szerdán lefújták. A szervezet elnöke, Varga László MSZP-s képviselő szerint nem a Societas, hanem magánszemélyek akciója volt a bejelentés.

Forrás: [origo]
Polgári engedetlenséggel is harcolnának a lebontásra ítélt szoborért

Az Istenhegyi út és Böszörményi út sarkán három éve engedély nélkül épült szobor bontását még márciusban rendelte el jogerősen a bíróság, de az ügyben eljáró I. kerületi polgármesteri hivatal a bontás helyett bírságot szabott ki a hegyvidéki önkormányzatra, és megadta az emlékmű fennmaradási engedélyét. A közigazgatási hivatal ezért a IX. kerületi jegyzőt jelölte ki eljáró hatóságként. Oszvári István, a IX. kerület jegyzője korábban az [origo]-nak azt mondta, mielőbb végre kívánja hajtatni a határozatot.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere kedden nyílt levélben kérte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy ne zárkózzon el a turul-ügy békés megoldása - vagyis a szobor fennmaradása - elől. Demszky válaszában azt írta, a fővárosi önkormányzatnak nem áll módjában megváltoztatni egy jogerős ítéletet. A főpolgármester szerint a szobor az engedély nélküli építkezés és a szabályokra fittyet hányó hatóság jelképe lett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!