A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egy volt NBH-vezetőnél tartottak razziát

Vágólapra másolva!
A Nemzetbiztonsági Hivatal egyik volt vezetőjének, Horváth Józsefnek a biztonságtechnikai cégénél tartott házkutatást szerdán a magántitok megsértése miatt nyomozó Nemzeti Nyomozó Iroda -  értesült a Magyar Nemzet. Az NNI azt gyanítja, hogy illetéktelenek feltörték az egyik internetszolgáltató milliók postafiókjának otthont adó rendszerét
Vágólapra másolva!

Az UD Zrt. nevű biztonságtechnikával foglalkozó cégnél tartott szerdán házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda, amely magántitok jogosulatlan megsértésének gyanúja miatt indított nyomozást - olvasható a Magyar Nemzet pénteki számában. Az NNI csütörtökön jelentette be, hogy azt gyanítják: illetéktelenek feltörték az egyik internetszolgáltató milliónyi postafióknak otthont adó rendszerét. Az NNI beszámolt a házkutatásokról is, de azt nem nevezték meg, melyik biztonságtechnikai cégről van szó.

Az UD Zrt. elnöke, Horváth József korábban húsz évet töltött a Nemzetbiztonsági Hivatalnál, 1998 és 2002 között műveleti főigazgató-helyettes volt. Nála és a cég informatikai igazgatójának lakásán is rendőrök jelentek meg, akik a lakásokból és az UD Zrt. telephelyéről is lefoglaltak minden számítógépet, laptopot és adathordozót.

Az NNI szóvivőjének közlése szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentése alapján kezdték a nyomozást. A Magyar Nemzet értesülése szerint a feljelentő az NBH főigazgatója, Laborc Sándor volt, aki a feljelentést eredetileg lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt tette.

Horváth József a napilapnak azt mondta: a házkutatást végző rendőrök nem kérték el a telepen dolgozók engedélyköteles fegyvereinek a papírjait, csak a két nemrég vásárolt, hatástalanítási igazolással ellátott, muzeális Kalasnyikovot akarták látni, valamint egy légfegyvert. Horváth elmondása szerint miután a rendőrök megtudták, hogy a Kalasnyikovok nem minősülnek lőfegyvernek, közölték vele, hogy most már csak magántitok jogosulatlan megszerzése miatt folyik eljárás.

A pénteki Népszabadság meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a törvénytelenül megszerzett adatok között nem csak magántitkok, hanem államtitoknak minősülő információk is voltak. A Blikk ugyancsak névtelen kormányforrásokra hivatkozva szintén arról írt, hogy az illetéktelenek államtitkokhoz jutottak hozzá. A rendőrség közleménye erről nem tett említést.

Horváth a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy szerinte a feljelentést az UD Zrt. ellen politikai utasításra tehette Laborc, egy lejárató akció részeként. A cégvezető azt mondta: a razzia és az adathordozók lefoglalása hatalmas károkat okozott a cégének, ezért az eljárás lezárulta után kártérítési és jó hírnév megsértése miatti személyiségi jogi keresetet fognak benyújtani az NNI ellen. Horváth ügyvédje, Futó Barnabás a Magyar Nemzetnek azt mondta: hétfőn panaszt tesznek az eljárás ellen, mivel a rendőrök nem sorszámozták a lefoglalt tárgyakat.

Csütörtökön a Napi Online-ban - és hírét átvéve több más helyen - az az értesülés jelente meg: "szakértők szerint feltételezhető", hogy a nyomozásban érintett levelezőrendszer az [origo] által üzemeltetett Freemail. Vállalatunk munkatársainak nincs tudomásuk sem a nyomozásról, sem a Freemail elleni komolyabb kárt okozó támadásról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!