Kirúgták a kulturális főváros főnökét

Vágólapra másolva!
Felmentette posztjáról a pécsi közgyűlés Mészáros Andrást, a 2010 kulturális főváros-programsorozat (EKF) főigazgatóját. Mészárosnak a pécsi polgármester szerint bizalomvesztés miatt kell távoznia és azért, mert vezetése alatt tovább késtek a beruházások. Mészáros előtt is több vezetőváltás volt az EKF-ben.
Vágólapra másolva!

A pécsi közgyűlés felmentette posztjáról Mészáros Andrást, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) főigazgatóját csütörtökön. A testület nagy többséggel fogadta el Tasnádi Péter polgármester előterjesztését, amely a program megvalósítását irányító Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. átalakításáról szól, amelynek része a főigazgató menesztése.

A polgármester a lépést a Mészáros András iránti bizalomvesztéssel, a beruházások késlekedésével, szponzorációs bevételek elmaradásával és azzal indokolta, hogy nem javult a program társadalmi megítélése. Pécs nem tudott kilépni az EKF-előkészületekhez köthető "negatív hírspirálból" - fogalmazott. A közgyűlés döntése értelmében a főigazgatói poszt megszűnik, Mészáros András helyét ügyvezető igazgatói minőségben Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. pénzügyi igazgatója veszi át.

Mészáros András az [origo] kérdésére nem kívánta kommentálni a döntést, csak annyit mondott: az ügyben pénteken tart sajtótájékoztatót. Szász Andrea, a Pécs 2010 Menedzsment Központ kommunikációs igazgatója pedig csak annyit mondott: szerintük az ellenük felhozott vádak alaptalanok. Politikai játszmáról van szó, a közgyűlés arról döntött, hogy új struktúrát akar, de hogy milyet, az még nem világos - mondta. Az önkormányzat mindenképpen nagyobb beleszólást követel az ügyekbe - tette hozzá. Az új vezetőnek október 31-éig kell előállnia kidolgozott terveivel.

A 2007 nyarán kinevezett főigazgató távozásával tovább nőtt azok száma, akik vezetői posztról távoznak az EKF-ből. Igaz, mások többnyire lemondtak, és az EKF-en dolgozók jelentős része mára kicserélődött. A nyertes pályázat elkészítésében évekkel ezelőtt főszerepet vállaló Takáts József és Tarrósy István után a művészeti igazgató, Méhes Márton is távozott, ahogy az építészeti igazgató, Freivogel Gábor is. Később pedig - már Mészáros András irányítása idején - Czakó Zsolt arculattervező is elhagyta az EKF-et. Pécs polgármesterét egyelőre nem sikerült utolérnünk.

A 2010-ig hátralevő, kevesebb mint másfél évben fel kell húzni többek között egy nagy hangversenytermet, egy óriás könyvtárat, fel kell újítani a város elhanyagolt tereit és a teljesen leromlott Zsolnay-gyárat - e projektekre még ki sem írták a pályázatot, addig pedig építkezni sem lehet. Emellett ki kell dolgozni például a 2010-es művészeti koncepciót, kell egy működőképes marketingstratégia, számos szállodai szoba, egy kész autópálya, és az sem ártana, ha vonattal Budapestről kevesebb, mint két és fél óra alatt el lehetne jutni Pécsre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről