A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tagadja a BRFK a kapitányságok lefokozását

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint nincs szó arról, hogy átszerveznék Budapesten a kerületi rendőrkapitányságokat. A BRFK a Népszabadság pénteki cikkére reagált, a napilap ugyanis arról írt, hogy 2010-re központosítanák a fővárosi rendőrséget, és lefokoznák a kerületi kapitányságokat.
Vágólapra másolva!

Cáfolja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy lefokozná a kerületi kapitányságokat - mondta pénteken Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, aki a Népszabadság pénteki cikkére reagált.

A napilap arról írt, hogy regionális rendőrkapitányokat és régiós bűnügyi főkapitányi biztosokat nevezne ki a rendőrség a kerületi kapitányságok átszervezése során a fővárosban. A lépéssel 2010-re lefokozná a kerületi kapitányságokat, Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány - írta a Népszabadság.

Bodnár szerint azonban a tervek - amelyek még az egyeztetések előtt vannak - arról szólnak, hogy Budapestet öt régióra osztanák, és ezen területek élére kineveznének egy-egy osztályvezetőt, aki három bűnügyi terület, a betörések, a rablások és a gépjárműlopások felderítését koordinálná. Semmilyen átszervezésről, struktúraváltásról, jogkörök és kötelezettségek megváltoztatásáról nincs szó - mondta sajtótájékoztatón a budapesti rendőri vezető.

Bodnár pénteken arról beszélt, hogy a rendőrség a nemzetközi példáknak is megfelelve egyfajta koordinációs modellben gondolkodik, amellyel szerinte sokkal hatékonyabb lehetne a betörések, rablások és gépjárműlopások felderítése. A tervek szerint az öt régióból Pesten lenne három ( egy észak- és egy dél-pesti, valamint egy belvárosi), Budán pedig kettő: egy északi és egy déli.

Szerinte azért van szükség a régiókra, mert nagy problémát jelentenek a jelenlegi kerületi határok a fővárosban, korlátozzák a kerületi kapitányságok bűnmegelőzési és felderítési tevékenységét. A bűnözők legtöbbször nem úgy működnek, hogy kifejezetten egy-egy kerületre koncentrálnának, és annak határain belül mozognának - mondta Bodnár.

Bodnár szerint azért épp az említett három bűnügyi területtel foglalkoznának kiemelten, mert a betörések teszik ki az összes bűncselekmény több mint 60 százalékát, Budapesten történik az összes hazai autólopás 80-90 százaléka, a rablásokat pedig társadalmi súlyuk miatt tekintik különösen fontosnak. A rendszer alkalmazását 2009 januárjában szeretné elkezdeni a rendőrség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!