Összefüggés lehet több romák elleni támadás között

Vágólapra másolva!
Az országos rendőrfőkapitány péntek reggel arról beszélt az MTV Nap-kelte című műsorában, hogy összefüggés lehet egyes romák elleni támadások között. A rendőrség elképzelhetőnek tartja, hogy több esetben ugyanaz volt az elkövető.
Vágólapra másolva!

A rendőrség összefüggéseket lát egyes romák elleni támadások között, ezek arra engednek következtetni, hogy ugyanaz lehetett az elkövető - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Bencze szerint jelenleg egy-két ügyben lehet összefüggés, de egyelőre ezt nem tudják teljes bizonyossággal kijelenteni.

A főkapitány közölte: mintegy ötvenfős, a romák elleni támadásokat kivizsgáló nyomozócsoportot hoztak létre, amelyhez hét megyei szerv ad műveleti tiszteket, elemzőket, profilalkotókat. Munkájukat a kiemelt ügyekben hatáskörrel bíró Nemzeti Nyomozó Iroda koordinálja. A csoporthoz roma származású nyomozókat is vezényeltek, mert fontosnak tartják, hogy az ő elképzeléseik is megjelenjenek a munkában - mondta Bencze.

A csoport tagjai elsősorban helyben végzik a munkájukat, mert az adott területen az illetékes nyomozók rendelkeznek komoly helyismerettel. A nyomozócsoport tagjainak feladata elsősorban az, hogy minden adatot összegezzenek és megpróbálják összegyűjteni a bűncselekmények közötti hasonlóságokat, megerősítsék vagy kizárják a támadások sorozatjellegét.

Bencze szerint idén ötven Molotov-koktélos támadás történt. Ezek közül 14 esetben romák által lakott házakra lőttek vagy dobtak Molotov-koktélt. Két esetben kézigránátot dobtak ilyen házakra. A főkapitány azt mondta: felderítettek olyan ügyet is, amelyben nem etnikai indíttatás állt a támadás mögött, de minden egyes esetben, minden lehetséges motívumot vizsgálnak.

Bencze azt kérte, hogy "kívülről" ne korbácsolják fel az indulatokat, és hagyják dolgozni a rendőröket. A főkapitány szerint a rendőrség számára presztízskérdés megoldani ezeket az ügyeket, ezért ő személyesen garanciát is vállal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről