A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A magyar sertéshúsban nincs dioxin

Vágólapra másolva!
A magyar disznóhúsban nincs dioxin-szennyezés az agrártárca információi szerint, de azt nem lehet kizárni, hogy magyar cégek is vásároltak a szennyezett ír sertéshúsból. A hatóságok ellenőrzik a potenciálisan érintett élelmiszereket. A magyar sertéstartók szerint a húsimport szigorúbb ellenőrzésére lenne szükség.
Vágólapra másolva!

A magyar sertésből előállított élelmiszereket nem érintette az Írországban kipattant dioxin-szennyezési probléma - közölte hétfőn a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az ír disznók húsában az egészségügyi határértéket sokszorosan meghaladó dioxin-szennyezettséget találtak az Európai Bizottság tájékoztatása szerint.

A dioxin a környezetben is előforduló mérgező vegyület, az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, de hosszú távú hatása jelentős: a szervezetben felhalmozódva idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez és daganatos megbetegedésekhez vezethet.

A jelenlegi információk alapján Magyarország nem érintett az ügyben, azonban nem zárható ki annak a lehetősége, hogy közvetetten a magyar vállalatok is vásároltak a kockázatos termékből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ennek megfelelően fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét.

Az Európai Unió tudomása szerint sem került Magyarországra dioxinnal mérgezett ír sertéstermék. Az eddigi vizsgálatok alapján tizenegy európai uniós tagállamba exportáltak ír húsüzemek jelentős mennyiségű dioxint tartalmazó termékeket: Belgiumba, Ciprusra, Dániába, az Egyesült Királyságba, Észtországba, Franciaországba, Hollandiába, Németországba, Lengyelországba, Olaszországba és Portugáliába. Érintett további kilenc, unión kívüli ország is: Japán, az Egyesült Államok, Hongkong, Kanada, Korea, Kína, Oroszország, Svájc és Szingapúr. Japán a hírre felfüggesztette az ír sertéshús importját.

Az EU egészségügyi biztosa szerint a tagországokban le kell állítani az ír sertéshús behozatalát, a már megérkezett ír sertéshúst és a hústermékeket pedig le kell foglalni és ellenőrizni.

A magyar sertéstartók a húsimport szigorúbb ellenőrzését sürgetik. A Magyar Sertéstartók Szövetsége arra kéri a hazai élelmiszer-ellenőrző hatóságokat, hogy az élőállat- és húsimportőröktől követeljék meg annak igazolását, hogy a húsok mentesek a rákkeltő anyagoktól. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) szerint azonban a termelőknek és az első forgalmazóknak saját kötelességük az élelmiszer-biztonsági önellenőrzés, ezt csak kiegészíti a hatóság által végzett ellenőrzés.

A Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke, Sákán Antal azt mondta: a magyar sertéstartók nyugati társaikkal ellentétben nem kevernek a takarmányaikhoz semmilyen károsító adalékot, a termelés szigorú állat-egészségügyi felügyelet mellett folyik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!