Döntetlen lett Kóka és Fodor meccse a frakcióvezetői címért

Vágólapra másolva!
Szavazategyenlőség miatt nem tudott frakcióvezetőt választani az SZDSZ képviselőcsoportja, amely hétfőn reggel szavazott a tisztségről a parlamentben. A tisztségért eredetileg csak a pozíciót eddig betöltő Kóka János indult, egy hete azonban Fodor Gábor pártelnök is ringbe szállt, ami a frakció egy része szerint felszínre hozta a belső megosztottságot.
Vágólapra másolva!

Nem tudott frakcióvezetőt választani az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja hétfőn, mert a frakció délelőtti ülésén mindkét jelöltre ugyanannyian szavaztak. A tisztségre az azt jelenleg is betöltő Kóka János mellett Fodor Gábor pártelnök pályázott.

Mivel mindketten 9 szavazatot kaptak, egy képviselő pedig érvénytelenül szavazott, a képviselőcsoport csak később dönt a frakcióvezető személyéről - közölte Hankó Faragó Miklós, a párt frakcióülésének elnöke.

Az új frakcióvezető megválasztásáig továbbra is Kóka János irányítja a képviselőcsoport munkáját. A frakcióvezető-helyettesi tisztségre a posztot eddig is betöltő Gusztos Péter volt az egyedüli jelölt, de mivel már az első szavazás kudarcba fuladt, róla már egyáltalán nem szavaztak.

Kóka Jánost tavaly decemberben, még pártelnökként választották frakcióvezetővé, a mandátuma december 5-én járt le. Fodor Gábor jelenlegi pártelnök, aki júniusban, az SZDSZ megismételt elnökválasztásán Kókát két szavazattal győzte le, egy hete jelentette be, hogy megpályázza a frakcióvezetői tisztséget.

"Akárki nyer, az SZDSZ veszít"

A frakcióvezető-választás miatt a múlt héten feszültség alakult ki a szabad demokrata képviselőcsoportban, mivel Kóka János hívei nem tartották szerencsésnek, hogy Fodor is elindul a posztért. Pető Iván, a párt volt elnöke a frakció tagjainak írt levelében azt írta, hogy Fodor súlyos hibát követ el a megmérettetéssel.

Pető szerint akárki nyeri a frakcióvezetői posztot, az SZDSZ csak veszíthet, Kóka és Fodor rivalizálása ugyanis immár egy éve megosztja a pártot. Pető levelére reagálva Gulyás József, Fodor korábbi kampányfőnöke az MTI-nek azt mondta: az SZDSZ-en belül eddig is voltak viták, de a döntések meghozatala után a párt egységesen lépett fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről