Dioxingyanús sertéshús érkezett Magyarországra

Vágólapra másolva!
Dioxingyanús sertéshús érkezett Magyarországra az élelmiszerhatóság szerint. A szállítmányok Lengyelországból és Németországból érkeztek.
Vágólapra másolva!

Dioxingyanús ír sertéshús és hústermékek érkeztek Magyarországra - közölte hétfőn a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH). A magyar hatóságok múlt héten pénteken kaptak tájékoztatást arról, hogy Lengyelországból ír eredetű sertészsír érkezett Magyarországra.

A hústermékek több céghez kerültek, a Nutrifer Kft.-nek például több mint tíz tonna ír sertészsírt szállítottak le. A hatóságok a cégnél talált sertészsírt zárolták, akárcsak a Hungarocasing Kft.-hez eljutott 31,56 tonna szállítmány egy részét. A vállalkozás értesítette vevőit, hogy a már kiszállított termékeket visszahívja.

Az EU gyorsriasztási rendszerében Magyarország tájékoztatást kapott a hétvégén arról is, hogy további négy, ír eredetű sertéshús-szállítmány érkezett Magyarországra. Az ír húst Németországon keresztül, egy ottani nagykereskedő értékesítette tovább egy Komárom-Esztergom megyei, két Pest megyei és egy Győr-Moson-Sopron megyei vállalatnak.

A Komárom-Esztergom megyei Palatin Kft. részére szeptember végén feladott csaknem két tonna sertés karaj egynegyedét már feldolgozták az üzemben kolbásszal töltött karajnak. A még készleten lévő húst a hatósági állatorvosok zárolták. A legyártott késztermék egy részét szintén megtaláltak a cég raktárában, így kereskedelmi forgalomba mintegy 400 kilogramm került. Pest megyébe a Prémium Meat Kft.-hez, illetve a Global Meat Kft.-hez érkezett sertéshúst, valamint a Győr-Moson-Sopron megyébe a Kaiser Food Kft. részére szállíott húst a hatósági állatorvosok jelenleg is vizsgálják.

Múlt keddre derült ki, hogy négy szállítmány írországi disznóhús érkezett Lengyelországból Magyarországra. A közel 70 tonna hús azonban nem került a boltok polcaira, azt továbbszállították Romániába. Szerdára pedig az derült ki, hogy a Győr-Moson Sopron megyei Abdán található üzemébe 70 tonna sertésmáj érkezett Írországból.

Az ír hatóságok tíz sertéstelepen találtak olyan takarmányt, amely a megengedettnél százszor több dioxint tartalmaz. Ezért vetették le a polcokról az összes olyan húskészítményt, amely szeptembert követően került oda. Írország értesítette a dioxinos sertéshúsról az unió többi országát, köztünk hazánkat is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről