Kilenc tokaji település szakítana a világörökségi címmel

Vágólapra másolva!
A tokaji térség kilenc települése lemondana a világörökségi címről - írja a Népszabadság. Szerintük az UNESCO által adományozott titulus hátráltatja megélhetésüket, mivel a világörökségi területen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés által elfogadott területrendezési terv gátolja az iparfejlesztést.
Vágólapra másolva!

Huszonnyolcból kilenc Tokaj környéki település lemondana arról, hogy a világörökség része legyen, mivel a címből nem tudnak megélni, inkább hátráltatja őket. Szerintük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés által novemberben elfogadott megyei területrendezési terv gátolja az iparfejlesztést a vidéken, így hátráltatja a térség lakóinak megélhetését.

Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere szerint a területrendezési terv tiltja erőművek létesítését és korlátozza az ipari területek nagyságát a világörökségi területen. Az itt kívánatosnak tartott borászat, idegenforgalom és mezőgazdaság ugyanakkor nem tudja eltartani a térség lakóit. Ahogy a Népszabadságnak elmondta, az ő kistérségükben 25 százalékos a munkanélküliség, amin csak az ipar enyhíthetne.

Osika József, Tállya polgálmestere az elmúlt két hónapban hiába egyeztetett többször a megyei közgyűlés elnökével és a Fidesz-frakció tagjaival is több ízben, nem kerültek bele a tervbe a javaslatok, amelyeket a térség 18 települése fogalmazott meg a szabályozások enyhítése érdekében. Szerinte a világörökségi címről való lemondásról még decemberben döntenek az érintett önkormányzatok, a szerencsi polgármester viszont még átgondolná a lépést.

Ugyanakkor Májer János, Tokaj polgármestere és a Tokaji Világörökségi Egyesület elnöke a magyar diplomácia egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy a borvidék megkapta a világörökségi címet. Ő a lapnak azt mondta, hogy amennyiben a települések kilépnek, az UNESCO megvonná a címet a térségtől.

Az érintett 28 település között először a Szerencsre tervezett szalmaerőmű ügye okozott feszültséget. Rónavölgyi Endréné szerint a most elfogadott megyei rendezési terv erre nem vonatkozik, mert a beruházó megkapta a jogerős építési engedélyt. Ugyanakkor a létesítmény körül kialakult ellentétek miatt a japán befektetők idén tavasszal kiszálltak az üzletből, a beruházó BHD Hőerőmű Zrt. új lehetséges partnere, a Magyar Villamos Művek Zrt. pedig feltételekhez kötötte a szerepvállalást. Ezek közül az egyik, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által készítendő világörökségi hatástanulmány zárja ki, hogy az erőmű bármilyen káros hatással lenne a borvidék értékeire.

A világörökségi címet a tokaji borvidék mint kultúrtáj kapta meg 2002-ben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!