Kevés karácsonyfatűzhöz riasztották a tűzoltókat

Vágólapra másolva!
Viszonylag kevés esetben riasztották karácsonyfatűzhöz a tűzoltókat az ünnepek alatt. 25 ilyen alkalom volt, de balesetekhez és tüzekhez összesen 400 esetben hívták ki őket karácsony idején.
Vágólapra másolva!

400 riasztást kaptak a tűzoltók a karácsonyi ünnepek alatt. A 24-e óta eltelt négy napban tizenöten haltak meg, közülük nyolcan közlekedési balesetben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Dobson Tibor az OKF szóvivője szerint a riasztások fele tűzeset, másik fele műszaki mentés volt, utóbbi esetekben többnyire közlekedési balesetekhez kérték a tűzoltók segítségét. Hatvan riasztás vaklárma vagy téves jelzés volt, ami nem tér el az átlagostól.

Négy nap alatt nyolcan veszítették életüket az utakon, 54-en pedig megsérültek. Egy ember tűzesetben, egy pedig szén-monoxid- mérgezésben hunyt el. Három halottat vízből emeltek ki a tűzoltók, további két esetben pedig azért kérték a segítségüket, hogy bejussanak az elhunytak lakásába.

Karácsonyfatűzhöz illetve adventi koszorú okozta tűzhöz az idén eddig viszonylag kevés esetben, 25-ször kellett kivonulniuk a tűzoltóknak - mondta a szóvivő. A vízkeresztig tartó időszakban azonban még emelkedni szokott az ilyen esetek száma. A száradó karácsonyfákon egyre veszélyesebb csillagszórót vagy gyertyát gyújtani.

Dobson Tibor figyelmeztetett, hogy a várható hideg időben, megindult a tavak, folyók, patakok jegesedése. A jég azonban még sehol nem alkalmas korcsolyázásra, téli sportolásra, mivel csak a tíz centiméternél vastagabb jégrétegre lehet rálépni. Egy-egy téli szezonban 20-25 jégről mentéshez szokták riasztani a tűzoltókat, és sajnos a jeges vízbe esésnél csekély a lehetősége az életmentésnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről