Nincs megegyezés a ferihegyi sztrájkról

Vágólapra másolva!
Nem tudtak megegyezni egymással a sztrájkoló ferihegyi szakszervezetek és a repteret üzemeltető Budapest Airport (BA). Kedden a sztrájk ellenére is időben elindultak a gépek, a BA szerint nincs fennakadás a forgalomban, legfeljebb késések várhatók. A reptéri szakszervezetek december 22-én felfüggesztett sztrájkja hétfő délutántól folytatódott. A sztrájkolók szerint a BA emberei zaklatják a sztrájkőröket, a BA szerint nem létezik olyan kategória, hogy sztrájkőr, a jogszabályok nem tesznek különbséget sztrájkoló és sztrájkoló között.
Vágólapra másolva!

Kedden eredménytelenül ért véget a sztrájkoló szakszervezetek és a munkáltató egyeztetése Ferihegyen. A felek szerdán 10 órától tovább tárgyalnak - közölte Szollár Domokos, a repteret üzemeltető Budapest Airport (BA) szóvivője. Szerinte a szakszervezetek "kötik az ebet a karóhoz", a sztrájkbizottság a keddi egyeztetésen "újabb lehetetlen" követeléslistával állt elő. Ugyanazzal, mint amivel három hónappal ezelőtt - mondta.

Előzőleg a szakszervezetek a BA azt a javaslatát is elutasították, hogy munkaügyi közvetítőt vonjanak be a tárgyalásokba, az egyeztetés így továbbra is döntőbíró nélkül folyik Ferihegyen. A BA azt javasolta, hogy vonják be a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat szakemberét.

A sztrájkoló szakszervezetek jogi lépéseket fontolgatnak, mert állításuk szerint a BA zaklatja a sztrájkőröket (azokat, akik a sztrájk jogszerűségét ellenőrzik). A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) és a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének (RDSZSZ) közleménye szerint a munkáltató emberei "tartózkodási helyük elhagyására kényszerítik (a sztrájkőröket) és jegyzőkönyvet vesznek fel róluk".

A BA azt hangsúlyozza, hogy a magyar jogszabályok a sztrájkőrség jogintézményét nem ismerik, a jogszabályok nem tesznek különbséget sztrájkoló és sztrájkoló között abban a tekintetben, hogy egyes sztrájkolók minek nevezik magukat. A BA szerint a jogszabályok "kristálytisztán fogalmaznak arról, hogy a sztrájkolóknak a munkáltató által kijelölt helyen kell tartózkodniuk a sztrájk alatt", és be kell tartaniuk a repülőtér rendjét és a munkáltató utasításait. A sztrájkolóknak nincs joguk arra, hogy a dolgozni akaró munkatársakat zaklassák vagy akadályozzák, ahogy arra a decemberi sztrájk idején több példa is akadt.

A két szakszervezet közleménye szerint a decemberi sztrájk kapcsán több vizsgálat is folyik a Hochtief-Budapest Airport ellen. "Az ügyészség nyomozásra utasította a rendőrséget, mert a decemberi sztrájk során a munkaadó lépései felvetették a légiközlekedés veszélyeztetésének gyanúját, és bíróság előtt van a görög sztrájktörők alkalmazásának ügye is" - fogalmaztak.

A szakszervezetek kifogásolták azt is, hogy a kisebbségi tulajdonos, a magyar állam nevében miért nem nyilatkozik senki, és miért nem válaszolt Molnár Csaba közlekedési miniszter a hozzá intézett szakszervezeti levélre. Ebben a miniszter közbenjárását kérték a tárgyalások előmozdítása érdekében.

A sztrájk ellenére kedden reggel időben elindultak a gépek a ferihegyi reptérről. A forgalomban nincs fennakadás, járatot nem kellett törölni, késésekre azonban számítani kell a hétfőn újraindult sztrájk miatt. Az 1-es terminált bezárta a BA, a járatok a 2B terminálról indulnak. A BA az esetleges zavarok miatt arra kéri az utasokat, hogy indulás előtt három órával érjenek ki a reptérre.

A Budapest Airport szerint alacsony a sztrájk támogatottsága, a munkavállalók 76 százaléka, 337 alkalmazottból 256 felvette a munkát. Szollár a reggel 7 órai műszakváltás után azt mondta: az utasbiztonsági ellenőrök közül is többen dolgoznak, mint a decemberi munkabeszüntetés idején, 76 dolgozóból 38-an munkába álltak.

A LESZ és az RDSZSZ hétfőn jelentette be a december 22-én felfüggesztett sztrájk folytatását. Az érdekképviseletek azért folytatják a karácsonykor felfüggesztett sztrájkot Ferihegyen, mert a munkaadó szerintük ugyanahoz az elképzeléshez ragaszkodik, amelyet szeptember óta elutasítanak a szakszervezetek.

Decemberben a sztrájk miatt - amelyben főleg az utasbiztonsági ellenőrök vettek részt - a repülőtéren csak a 2B terminál működött, de ott is gyakran voltak késések, illetve számos járatot törölni kellett. A zsúfoltság enyhítésére a BA Görögországból vett fel sztrájktörő biztonsági őröket, de múlt hét szerdán közölte, hogy hazaküldi görög biztonsági munkavállalókat. Ha azonban szükség lesz rájuk, a görögök egy-két órán belül visszatérhetnek - mondta Szollár.

A szakszervezetek követelései között szerepel, hogy a munkáltató kössön velük új kollektív szerződést, amelyet a munkáltató 3 évig nem mond fel, illetve, ha mégis így dönt, akkor is folyósítsa a szerződésben szereplő juttatásokat a hátralévő időben is. A munkáltató függessze fel a folyamatban lévő kiszervezéseket. Azt is követelik, hogy a munkáltató 2010-ig ne bocsásson el munkavállalókat. Azt is kérik, hogy a munkáltató szerezze vissza a magyar államtól a BA üdülőjét, és ott biztosítsa a munkavállalók számára a kedvezményes üdülés lehetőségét. Egyben 65 millió forint kártérítést is követelnek, amiért a munkavállalók az elmúlt három évben nem használhatták az üdülőt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről