Magyarország is ott lesz a szombati gázcsúcson

Vágólapra másolva!
Ha az időjárás az előrejelzéseknek megfelelően alakul, akkor egy hétig biztos nem kell újabb gázkorlátozást bevezetni Magyarországon, még ha nem is jön Ukrajnán át gáz - közölte az energiaügyi miniszter. Szombaton Moszkvában próbálnak megoldást talalálni a gázvitára a krízis miatt érintett országok. Az MTI szerint Magyarország is képviseltetei majd magát a gázcsúcson.
Vágólapra másolva!

Ha a következő egy hétben az előrejelzéseknek megfelelően alakul az időjárás és a gázrendszerben nem történik műszaki meghibásodás, akkor sem kell új intézkedést bevezetni, ha továbbra sem jön Ukrajna felől gáz Magyarországra - mondta Molnár Csaba energiaügyi miniszter szerdán kormányszóvivő tájékoztatón.

A miniszter szerint, ha a válság még hetekig-hónapokig tart, akkor a jövő hét közepén kell újra átgondolni a helyzetet. Molnár Csaba az eddig még nem használt 500 millió köbméteres stratégiai tartalék felhasználását, illetve a legrosszabb esetben a további fogyasztás-korlátozás bevezetését tartotta lehetséges intézkedésnek.

A kereskedelmi tárlókban még 2,7 milliárd köbméter gáz van, és mivel az idő melegszik, szerdán már nem kell az egy hét óta csúcsüzemmódban működő tárolókból a maximális mennyiséget kivenni.

Szombaton megszülethet a megoldás

Az Európába irányuló gázszállításról továbbra sincs megegyezés az ukránok és az oroszok között, a megoldásra valószínűleg szombatig várni kell. Dmitrij Medvegyev orosz elnök azt javasolta, hogy január 17-én Moszkvában rendezzék meg az orosz földgázt vásárló országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját, amelyre Ukrajna is meghívást kap.

Viktor Juscsenko ukrán államfő azt mondta, jó ötletnek tartja, hogy Ukrajna, Oroszország, valamint az EU gázimportáló országainak állam- és kormányfői találkozzanak, de a javasolt helyszín nem elfogadható. Juscsenko Brüsszelt vagy Prágát ajánlja, amely az EU soros elnöki tisztét tölti be.

Magyarország mindenképpen képviselteti magát a gázcsúcson - tudta meg az MTI Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök környezetéből szerda este. Az MTI információi szerint a magyar kormány illetékesei már felvették a kapcsolatot az érintett országok vezetőivel.

Az ukrán Naftogaz szerdán közölte: továbbra sem tudja teljesíteni a Gazprom által az orosz gáz tranzitálására beadott igényt, mert ha azt az orosz fél által kért módon teljesítené - úgy, hogy Szudzsa állomás felől egyenesen a Balkán felé menne a gáz -, ellátás nélkül maradnának nagy területek Ukrajna keleti részén - jelentette ki Oleh Dubina, a Naftogaz vezérigazgatója kijevi sajtóértekezletén.

A Gazprom csereműveletet ajánlott fel szerdán az ukránoknak: az orosz fél kész ellátni az érintett kelet-ukrajnai területeket, ha Ukrajna tárolóiból ugyanannyi gázt küld Szlovákiába - jelentette be Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója. Az orosz cég vezetője azt mondta: a cserére vonatkozó javaslat Robert Fico szlovák kormányfőtől származik, de az orosz fél támogatja.

Szerdán a Naftogaz elismerte ugyanakkor, hogy - mint azt a Gazprom korábban állította - azért nem tudott Ukrajnán áthaladni kedden az orosz gáz, mert a tranzitrendszer működtetéséhez szükséges nyomást az ukránok nem tudták saját készleteikből fedezni, így a rendszert az orosz gázzal kellett feltölteniük.

Boszniának csak péntekig van tartaléka

Boszniának péntekre elfogy a földgáztartaléka. A balkáni ország gázbeszerzésről folytat tárgyalásokat a német E.ON és a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt. cégekkel - hangzott el a boszniai kormány ülésén. Bosznia teljes gázszükségletét Oroszországból fedezi az Ukrajnán át haladó vezeték révén, amely Magyarországon és Szerbián keresztül jut el területére.

Szlovákia földgázellátása január végéig biztosítva van - jelentette be szerdán Peter Ziga, a szlovák ipari minisztérium államtitkára. Hozzátette azt is, hogy a következő 24 órában nem kell működésbe helyezni az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű decemberben bezárt második reaktorát. Szlovákiában szerdán is érvényben voltak az egy hete bevezetett korlátozások, a gázellátási szükségállapot. A nagy iparvállalatok állnak, nem termelnek, míg a lakossági gázellátásban komolyabb problémák nincsenek.

Fedezni tudjuk a szerdai fogyasztást

Szerdán Magyarország gázfogyasztását 60-62 millió köbméterre becsülték, amit a rendelkezésre álló források fedeznek - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. szerdán az MTI-vel. A felhasználható források mértéke 66 millió köbméter: a földalatti gáztárolókból 53 millió köbméter, a magyar kitermelésből 9 millió köbméter, míg a nyugati irányból érkező importból 4 millió köbméter áll rendelkezésre. A mennyiségeket a szállítók visszaigazolták.

Az FGSZ adatai szerint kedden az ország gázfogyasztása 63,9 millió köbméter volt, Ukrajna felől továbbra sem érkezett földgáz. Kedden Ausztria felől 8,2 millió köbméter gáz érkezett, amiből 4 millió köbmétert Magyarországon használtak fel, míg 2,7 millió köbmétert Szerbiába, 1,5 millió köbmétert pedig Bosznia-Hercegovinába továbbított az FGSZ.

A társaság szerint a magyar szállítórendszer továbbra is készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, a gáz érkezéséről azonban eddig az FGSZ hivatalos értesítést nem kapott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről