Baranyában iskolaszünet lesz a jég miatt

Vágólapra másolva!
Újra kiadta szerda este a harmadfokú, piros riasztást a dél- és észak-dunántúli régióra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Sokfelé történtek balesetek, Zalában gyakorlatilag összeomlott az autóbusz-közlekedés a jeges utakon, Tihany busszal megközelíthetetlen, Budapesten jégmunkásokat keresnek. Baranyában csütörtökre tanítási szünetet rendeltek el a járhatatlan utak miatt. Pécsett egy ember 20 kilométert gyalogolt, hogy odaérjen az okmányirodába. Estefelé újabb eső várható.
Vágólapra másolva!

Szerda este újra kiadta a harmadfokú, piros riasztást a dél- és észak-dunántúli régióra az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A két régióban újból ónos esőre kell számítani, amit később nyugat felől havazás vált fel.

Az OMSZ szerint azokon a területeken, ahol szerdán napközben is kritikus volt a közlekedési helyzet, ott az éjszaka folyamán átmenetileg még rosszabb lesz. A főváros és Közép-Magyarország térségében is várható ónos eső éjszaka, de nem olyan mennyiségben, mint a Dunántúlon - véli az OMSZ. A helyzet valószínűleg csütörtök reggelre sem normalizálódik, mert a fagy nem fog felengedni.

Szerda délelőtt négy régióban volt érvényes piros riasztás (lásd keretes anyagunkat) az intenzív ónos eső és a jegesedés miatt: a Dél-Dunántúlra, a Nyugat-Dunántúlra, a Közép-Dunántúlra, majd a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarországra. Kora délutánra azonban minden régióban másodfokúra vagy elsőfokúra csökkentették a riasztási fokozatot.

Részletes előrejelzést itt olvashat.

Az intenzív ónos esőben jellemzően több milliméteres, de helyenként fél centimétert meghaladó jégbevonat rakódhat az utakra, jégpályává változtathatja azokat. Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki.

A jeges utakon megsérült emberekhez a fővárosban száz, az ország más részein ötszáz esetben riasztották a mentőket. A mentés gördülékenyen folyt, de a megnövekedett esetszám és a csúszós utak miatt a kiérkezési idő sok helyen meghosszabbodott. Betegellátás közben egy zirci mentős is megsérült, agyrázkódást szenvedett amikor elesett a csúszós úton. Több kórház traumatológiája zsúfolásig megtelt, volt ahol műtéteket kellett elhalasztani a sok sérült ellátása miatt.

Szerda délig 42 alkalommal vettek részt tűzoltók a jegesedés miatt bekövetkezett műszaki balesetek elhárításában - közölte Szentes György, a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel. A balesetekben főként könnyebben sérültek meg az emberek, így mintegy 15-20 főt láttak el a mentők. Három súlyos baleset is történt.

Csúszkálás Budapesten

A dunántúli megyék többségében akadozik a buszközlekedés, egyes járatok el sem indultak szerda délelőtt az ónos eső miatt. Sok helyen késnek a vonatok a jegesedés miatt. Zala, Vas és Veszprém megyében 10-15 perces késésekre kell számítani a vasúti közlekedésben az időjárás miatt - közölte Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke szerda délután. Az említett három megyén kívül nincsenek nagyobb fennakadások a vonatközlekedésben. A Somogy megyei Gyékényes térségében azonban lehetnek 15-20 perces késések, a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon. (A részletek megyékre lebontva lejjebb.)

Szollár Domonkos, a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője közleményben tudatta: a légikikötő forgalmában semmilyen fennakadás nem tapasztalható, a járatok menetrend szerint indultak és érkeztek délelőtt.

Oktatási szünet, elmaradó postások

A rendkívüli időjárás az oktatásban is fennakadást okozott: Baranya megyében az ónos eső miatt szerdán csak a tanulók töredéke jelent meg az oktatási intézményekben. A megye főjegyzője ezért csütörtökre Baranya összes oktatási-nevelési intézményében rendkívüli tanítási szünetet rendelt el.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a síkosságmentesítési munkálatokra, ideiglenes munkásokat vesz fel. A munkásokat a délután 2 órától este 10 óráig tartó időszakra veszik fel; a nyolcórás munkavégzésért nettó 3200 forint munkabért fizetnek. Jelentkezni a szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címei megtalálhatók az FKF honlapján.

Szerda délután két óráig mintegy 600 postás nem tudta megkezdeni a kézbesítést az időjárási viszonyok és a járhatatlan utak miatt; a helyzet a Dél-Dunántúlon a legsúlyosabb - mondta az MTI-nek Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője. Tizenhat posta nem nyitott ki, mert az ott dolgozók nem értek be munkahelyükre.

A jeges útviszonyok miatt három szerdai mérkőzés is elmarad a férfi, illetve női kosárlabda NB I-ben. A férfiaknál az egyaránt 18:30 órára kiírt Kaposvári KK-Albacomp és Zalakerámia-ZTE KK-Szolnoki Olaj találkozókat, valamint a nőknél a 18 órára kitűzött Atomerőmű KSC-Szekszárd-MKB-Euroleasing Sopron összecsapást később rendezik meg. Elmaradt a szerdán 18 órára tervezett cseh-magyar barátságos futsalmérkőzés is. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a jeges utak miatt döntött úgy a két ország futballszervezete, hogy a csehországi Hodoninba tervezett találkozót egy későbbi időpontban rendezik meg.

Mi tegyünk, ha mindenképp utaznunk kell?

- Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (OKF) azt tanácsolja, hogy aki nem tudja elhalasztani utazását, hívja fel az Útinformot (06-1-3362400) vagy az autópályaügyeletet és tájékozódjon az utak állapotáról, mielőtt kocsiba ül.

- Sokkal lassabban és óvatosabban vezessenek az autósok, mint normális útviszonyok között - tanácsolta Szentes György, az OKF szóvivője.

- Az sem árt, ha az utazók némi ételt, vizet és takarókat pakolnak a kocsiba, hiszen előfordulhat, hogy órákon át kell az utakon vesztegelniük. Ha baleset történik, vagy egy kamion keresztbe fordul az úton, a műszaki mentés órákig tarthat - figyelmeztetett Szentes.

- A szóvivő a gyalogosoknak azt tanácsolta: ha muszáj elindulniuk otthonról, próbáljanak olyan cipőt felvenni, amiben a lehető legkevésbé csúszkálnak a jeges járdákon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről