Megtelnek a budapesti kórházak a balesetek miatt

Vágólapra másolva!
Nincs megközelíthetetlen település az ónos eső és a jegesedés ellenére sem csütörtök délben az országban. Sok a baleset, csak Budapesten közel ezren megsérültek, egyre inkább megtelnek a kórházak. A Péterfyben megállás nélkül műtenek az orvosok, a sok bokatörés miatt pótolni kell a lábrögzítéshez használt csavarokat és lemezeket. Több megyében akadozik a buszközlekedés és a postai szolgáltatás.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában csak a Péterfy kórházba 172 beteget vettek fel, akiknek az elhelyezésére a dísztermet is át kellett alakítani. A katasztrófavédelemtől kértek 50 tábori ágyat, az ideiglenes kórtermet várhatóan 2-3 napig fenntartják. "Full-time megy mindkét műtő" - közölte az [origo]-val Sárváry András, a baleseti központ igazgatója. A professzor szerint pótolniuk kell a sok bokatörés miatt a sérült lábak rögzítéséhez használt csavarokat és lemezeket.

A Péterfybe Budapest egynegyedéről szállítják be a sérülteket, Sárváry szerint "tuti, hogy ezer sérült megfordult a budapesti kórházakban". Náluk, amint valaki szállítható állapotba kerül, azonnal megkérik a családtagokat, hogy vigyék haza a beteget, mert kell a hely másnak.

Székesfehérváron 227 sérült

"Csütörtök hajnalban és a múlt éjjel 12 akut műtétet végeztek el a Fejér Megyei Szent György Kórházban olyan sérülteken, akik elcsúszásos balesetet szenvedtek, napközben pedig 14 sérültet operálnak" - közölte Jéhn Ákos, a traumatológia osztályvezetője. A főorvos hozzátette: szerdán nagyüzem volt az ambulancián, 87 sérültet fogadtak és láttak el. A sérültek közül csupán egyvalaki szenvedett otthoni balesetet, 86-an az utakon kialakult jégpáncélon "törték össze magukat".

Megállás nélkül dolgoztak a baleseti sebészeti szakrendelésen is, három rendelőben 140 sérültet láttak el. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 42 sérültet kellett felvenni a kórház baleseti sebészeti osztályára. Mivel ott este már telt ház volt, más osztályok üres ágyait is igénybe kellett venni. A jövő hétre nyolc elcsúszásos baleset sérültjének halasztható műtétjét jegyezték elő.

79 géppel dolgoznak Budapesten

A csütörtök délelőtti ónos, havas eső miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. az utakra vezényelt hetvenkilenc munkagépet és háromszáz munkást - közölte a társaság. 10 óra környékén ónos, havas eső kezdett esni Budapesten, a csapadék elsősorban Budán és Pest magasabban fekvő részeiben okoz nagyobb gondokat.

Az FKF a fő- és közösségi közlekedési útvonalak, hidak, felüljárók, az egészségügyi intézményekhez, továbbá a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak síkosságmentesítésén dolgozik. A mellékutakra csak ezek után kerülhet sor - olvasható a közleményben. Hozzátették: Budapest közösségi közlekedése az újabb ónos eső ellenére zavartalan.

Horti Zsófia szóvivő csütörtökön reggel a távirati irodának azt mondta, hogy éjszaka több hullámban esett különböző halmazállapotú csapadék, ezért kilencven géppel egész éjjel dolgoztak. A BKV kérésére több olyan mellékutat is megtisztítottak, amelyek a közösségi közlekedés szempontjából fontosabbak voltak.

Tolna, Baranya, Somogy és Zala megye

Tolnában, Baranyában és Somogyban a településeket összekötő alsóbbrendű utakat a helyi Volán társaságok biztonsági okokból nem használják, van olyan útszakasz, amelyre a közútkezelő nem enged be járműveket. A települések azonban más útvonalakon megközelíthetők - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Forrás: MTI

Tolna megyében a Paksi Volán Györkönybe, Kajdacsra, Pusztahencsére, Sárszentlőrincre és Pálfára nem indította el menetrend szerinti járatait, a Dombóvári Volán pedig a kisebb puszták irányába és Jágónak felé szünetelteti a buszközlekedést.

Teljes útzár mellett folyik két kamion a műszaki mentése a 86-os főúton, illetve a 7401-es számú úton - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A 86-os főúton a 32-es és 33-as kilométer között, Zalalövő után, a kálócfai szerpentinen van útlezárás, ott egy éjszaka árokba csúszott kamion műszaki mentése zajlik. A 7401-es úton, Nagylengyel és Petrikeresztúr között ugyancsak teljes szélességében le kellett zárni az utat, szintén egy korábban kicsúszott teherjármű kiemelése miatt.

Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye

Veszprém megye útjain sokat javult a helyzet, mivel az éjszaka nem esett ónos eső, a közútkezelő pedig folyamatosan sózza az utakat. Csima László, a Balaton Volán Zrt. vezérigazgatója közölte: valamennyi távolsági járatuk elindult, és késések nélkül tart a célállomások felé, Tihanyba azonban továbbra sem lehet busszal eljutni.

Győr-Moson-Sopron megyében elindultak az autóbuszok csütörtök reggel, a főutak sónedvesek, járhatók, a jégbordás mellékutakon azonban kockázatos a közlekedés. Éjjel nem esett ónos eső a Kisalföldön, ennek köszönhetően javult a közlekedési helyzet - mondta Bognár László, a Kisalföld Volán Zrt. igazgatóhelyettese, jelezve, késésekre ennek ellenére lehet számítani, mivel a szokásosnál lassabb a közlekedés.

Fejér és Komárom megye

Fejér megyében, Pusztaszabolcs és Velence között hajnalban felborult egy csirkéket szállító autó, Fehérvárcsurgó és Kincsesbánya között szalagkorlátnak csúszott egy gépkocsi, Székesfehérváron betörte egy ház kerítését egy szóróautó, Sukorón keresztbe fordult az úton egy autóbusz - mondta R. Szabó Ágnes, a megyei rendőrség szóvivője. Az Alba Volán reggeli járatai kisebb-nagyobb késésekkel és egy-két település kivételével mindenhova eljutottak.

Forrás: MTI

Komárom-Esztergom megyében több jármű az árokba csúszott, lehetetlenné vált a közlekedés az 1-es főúton Budapest felé, Tatabánya után. Reggel nyolc órakor még legalább húsz települést nem lehetett busszal megközelíteni, a térségben több autóbusz elakadt.

Akadozik a postai szolgáltatás

A Dunántúl több pontján akadozik a postai szolgáltatás a jeges utak miatt, de egyik postahivatal sincs zárva - közölte a Magyar Posta Zrt. csütörtök délelőtt. Tomecskó Tamás szóvivő szerint a postajáratok 20-40 perces késéssel járnak, gondok elsősorban a Dunántúl déli és nyugati részét jelentkeznek.

152 baleset reggelig

A csütörtök reggelig terjedő 24 órában 152 közúti balesethez riasztották a tűzoltókat, ezek többsége az ónos esőtől jeges, csúszós utak miatt következett be - közölte Szentes György. Hozzátette: a riasztások kilenc, főként dunántúli megyére korlátozódtak. Elsősorban kisebb balesetekhez riasztották a tűzoltókat, főként árokba csúszott autókat kellett kimenteniük. A balesetekben mintegy negyvenen sérültek meg, mindannyian könnyebben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délre megszüntette a riasztást a Nyugat- és a Dél-Dunántúlra, az ország többi régiójában elsőfokú riasztás van érvényben, mert helyenként gyenge ónos eső vagy szitálás várható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről