A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A börtönerőszak nyomába ered az ombudsman

Vágólapra másolva!
Meglepetésszerű helyszíni vizsgálatokra készül a magyar börtönökben az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy leleplezze a büntetés-végrehajtásban jelenlévő esetleges erőszakot. A biztos azután döntött a vizsgálatok mellett, hogy a kaposvári börtönben egy elítélt állítólag a személyzet bántalmazása miatt vesztette életét. Szabó Máté ombudsman az ügyészségtől is vizsgálatot követel, a rendészeti miniszter pedig üdvözölte az ombudsman segítő szándékát.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatra kérte a katonai ügyészséget az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy börtönben történ halálseset miatt. A gyanú szerint a börtönben fogvatartott férfit a személyzet bántalmazta, és ez okozta az elítélt halálát - közölte az Országgyűlési Biztosok Hivatala kedden.

Szabó Máté ombudsman a médiában megjelent információk alapján kérte fel az eset kivizsgálására az ügyészséget. A biztos a jövőben előzetes bejelentés nélkül helyszíni vizsgálatokat kezd a büntetés-végrehajtási intézményekben, továbbá egyeztetést kezdeményez a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával, jogvédő szervezetekkel és egyházakkal.

A Somogy Online pénteken számolt be arról, hogy gyanús körülmények között meghalt egy, a kaposvári börtönben fogva tartott rab. A Katonai Ügyészség nyomozást indított az ügyben halált okozó testi sértés gyanúja miatt.

A regionális hírportál információja szerint a férfit életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol kómába esett, majd meghalt. A hírek szerint súlyos cukorbeteg volt, rosszul lett és elesett, úgy keletkeztek a sérülései. A lap szerint azonban olyan szóbeszéd is szárnyra kapott, hogy az áldozaton bántalmazás nyomai látszottak. A Katonai Ügyészség szóvivője és a büntetés-végrehajtási intézet vezetője nem nyilatkozik a nyomozás lezártáig.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az esettel kapcsolatban figyelmeztetett: a börtönbüntetés végrehajtása nem sértheti a fogvatartottak alapvető szabadságjogainak, így emberi méltósághoz, az élethez és az emberséges bánásmódhoz való jogaik érvényesülését. Az ombudsman szerint a szabadságvesztés végrehajtásának humánus, oktató-nevelő jellegűnek kell lennie, ezzel szemben a gyanús halálesetek arra utalnak, hogy Magyarország börtöneiben elterjedt az erőszak.

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az ombudsmani vizsgálat bejelentésére reagálva az MTI-nek azt mondta: az ombudsman saját hatáskörében eljárva sokfajta vizsgálatot indíthat, ezek nyilván hozzájárulnak ahhoz, hogy jobban működjön az adott intézmény, például a büntetés-végrehajtás. "Biztosan történnek hibák, természetesen. Vannak megfelelő eljárások ezeknek a feltárására és kijavítására. Ha ehhez az ombudsman segítséget tud adni a munkatársai ellenőrzése révén, azt én köszönöm" - mondta a miniszter.

Az állampolgári jogok biztosának hivatala közölte: az ombudsman várja azok jelentkezését, akiket 1989. október 23-át követően büntetés-végrehajtási intézetben (elsődlegesen az ott dolgozók részéről) kínoztak, vagy megalázó bánásmód áldozataivá váltak. A sértettek panaszaikat (akár név nélkül is) az ombudsmani hivatalnál terjeszthetik elő szóban, írásban vagy elektronikus úton.

Szabó Máté azt kérte, hogy az érintettek akkor is tegyenek panaszt, ha a sérelem nem bizonyítható, mert ügyük így is jelzésértékű lehet a büntetés-végrehajtásban tervezett, előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatok számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!