A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Az elmúlt másfél évtizedben pénzügyi cégeket vezetett, de előtte megfordult a Világbanknál is Patai Mihály tőzsdeelnök, aki a kiszivárgott információk szerint az új jelölt a miniszterelnökségre Surányi visszalépése után. Patai az utóbbi hónapokban nem exponálta magát, így nem tudni, milyen tervei vannak a válságkezelésre, de az elmúlt bő fél évben találkozott Gyurcsánnyal és Orbánnal is.
Vágólapra másolva!

"Dr. Patai Mihály a magyar pénzügyi szektor jól ismert szakértője" - ez szerepelt abban 2006-os sajtóközleményben, amelyben az akkor még HVB Bankként ismert pénzintézet bejelentette, hogy Patai lesz az elnök-vezérigazgatója.

A HVB felvásárlása után Unicredit néven működő bankot azóta is Patai vezeti, aki a 2006-os közlemény szerint 2006 előtt tíz évig az "Allianz Hungária Biztosító Rt. elsőszámú vezetője volt, amelyet megelőzően a Kereskedelmi Banknál, Washingtonban a Világbanknál és a magyar Pénzügyminisztériumban töltött be fontos pozíciókat". 1998-tól 2006-ig tagja volt a Magyar Telekom igazgatóságának is.

Patai tavaly decemberben került a Budapesti Értéktőzsde élére, miután a többségi tulajdonos osztrák konzorcium őt jelölte. Megválasztását beárnyékolta, hogy a Magyar Nemzeti Bank kifogásolta, velük senki nem egyeztetett a vezetők személyéről. Patai erről megválasztása után az MTV-nek azt nyilatkozta, hogy "elnézést kértem a Magyar Nemzeti Bank képviselőjétől, valószínű félreértettünk valamit". Igyekezett megnyugtatni mindenkit arról is, hogy megválasztása nem a BÉT önállóságának elvesztését jelenti: "Az üzlet itt marad Magyarországon és Budapesten, a brókercégek nem járnak rosszul."

Az elmúlt hónapokban ugyan tele volt a média a válságról nyilatkozó közgazdászokkal és elemzőkkel, Patai nem exponálta magát. Így azt sem tudni, hogy milyen intézkedéseket tart szükségesnek a gazdasági válsághelyzet kezelésére.

Az MTI archívumában az utóbbi hónapokból egyedül egy január 23-i eseményről szóló tudósítást találni, amelyben előkerül a neve, de abban sem idéznek tőle semmilyen gondolatot. Ez egy parlamenti találkozó volt, ahol a miniszterelnök és Bajnai Gordon gazdasági miniszter tárgyalt közgazdászokkal, köztük Pataival a világgazdasági folyamatokról. Patai néhány hónappal korábban - tavaly szeptemberben - részt vett egy olyan fórumon is, amelyen Orbán Viktor Fidesz-elnök tárgyalt a gazdasági élet szereplőivel. A most lehetséges miniszterelnök-jelöltként emlegetett bankár mellett azon a találkozón részt vett a kormányfői posztra vonatkozó felkérést csütörtökön visszautasító Surányi György volt jegybankelnök is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!