A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Nem érti az MSZP, miért Bokrost akarja az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Bokros Lajost javasolja miniszterelnöknek az SZDSZ - jelentette be az MSZP és az SZDSZ küldöttségének tárgyalása után Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint Bokroson kívül Surányi Györgyöt és Békesi Lászlót tartják elfogadhatónak, mivel azonban utóbbi kettő nem vállalja a jelölést, ezért csak Bokros marad. Az MSZP nem érti, miért akarja az SZDSZ a volt pénzügyminisztert, a párt elnöksége tanácskozik. Korábban felmerült, hogy az MSZP az Electrolux vezérét javasolná, ő azonban még a jelöltségig sem jutott.
Vágólapra másolva!

Véget ért az MSZP és az SZDSZ küldöttségének tárgyalása, amelyen a két párt megpróbált közösen kormányfő-jelöltet találni. Fodor Gábor SZDSZ-elnök az egyeztetés után bejelentette: Bokros Lajost javasolják miniszterelnöknek, mivel a három, általuk alkalmasnak tartott jelölt közül ketten - Surányi György és Békesi László - nem vállalták a felkérést. Azt javasolják a szocialistáknak, hogy gondolják meg az egykori pénzügyminiszter jelölését. Fodor Gábor bejelentését itt megnézheti videón.

Az MSZP elnöksége délután ismét összeült, miután az SZDSZ azzal távozott a két párt egyeztetéséről, hogy gondolják meg Bokros Lajos miniszterelnök-jelöltségét. "Nem értjük, de sajnálattal tudomásul vesszük az SZDSZ döntését. Az MSZP a következő napokban javaslatot fog tenni a további teendőkre" - ennyit mondott Fodor bejelentésére reagálva Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja. Bárándy az elnökség üléséről jött ki, a tárgyalás azonban folytatódott. Bárándy nyilatkozatát itt megnézheti videón. Az MTI úgy tudja, hogy az MSZP elnöksége szombat reggel ülésezik, hogy megvitassa a jelenlegi politikai helyzetet.

A MSZP országos elnökségének korábbi pénteki ülése hivatalos nyilatkozat nélkül ért véget, akárcsak az SZDSZ ügyvivői testületének (ÜT) ülése. Több híroldal és az MTI is azt közölte forrásmegjelölés nélkül, hogy Gyurcsány Ferenc új nevet javasolt az MSZP-nek. A kormányfő a hírek szerint Takács János, a Menedzserek Országos Szövetsége elnökének a nevét vetette fel, aki azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az MTI értesülését. Az Electrolux vezérigazgatója az MTI kérdésére annyit mondott: "ez egy nagyon nagy megtiszteltetés volna, és elgondolkodnék rajta". Az MTI megkérdezte tőle, hogy van-e már konkrét elképzelése arról, mit tenne miniszterelnökként. Takács erre azt mondta: nincs még semmiféle elképzelése, "hiszen nem történt még semmi".

Az MTI szerint az MSZP pénteki elnökségi ülésen két tábor alakult ki: az egyik támogatná Bokros Lajos miniszterelnökségét, a másik kitartana Takács János jelölése mellett, és ha ez nem működik, akkor inkább az előre hozott választások mellett tenné le a voksát. Az MTI-nek név nélkül többen úgy nyilatkoztak, meg kell emészteni azt, hogy az SZDSZ Bokros Lajost javasolta jelöltnek.

Egy névtelenséget kérő SZDSZ-es ügyvivő az [origo]-nak megerősítette a Hírszerző értesülését, miszerint a párt vezetői megvitatták és elvetették Takácsot, aki így - az erről szóló hírek ellenére - jelöltségig sem jutott. Péntek délután Sándor Klára SZDSZ-es képviselő bejelentette, hogy nem ért egyet a párt ügyvivői testületének döntésével, amellyel elutasították Takács János miniszterelnökké jelölését. Mint mondta, pont ellenkezően döntött volna, mint a párt ügyvivői testülete, mert Takács János, a szocialisták jelöltje korábban azt a programot adta elő, amit az SZDSZ évek óta képvisel. Szerinte Takács az utóbbi években olyan nyilatkozatokat tett az adóegyszerűsítésről, a reformok szükségességéről, az eurózónához való csatlakozás szükségességéről, amelyek nagyon közel állnak az SZDSZ által képviseltekhez. Hozzátette, reméli, hogy az SZDSZ frakció elé kerül az ügy, és itt támogatni fogják a jelölést.

Az SZDSZ pénteki döntésével az MDF programját választotta - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Dávid közölte: ők továbbra is a parlament feloszlatását szorgalmazzák. "Az SZDSZ is belátta, hogy két alternatíva között lehet választani: a programtalan Fideszé és az őszinte MDF-es politika között. Az SZDSZ döntött: az MDF programjára szavaz" - mondta Dávid Ibolya.

"Sokáig húzni nem lehet"

Találgatás eddig is sok volt. Csütörtökön is több név jelent meg névtelen forrásokra hivatkozva a sajtóban, mint lehetséges miniszterelnök-jelölt, végül azonban mindegyikről kiderült, hogy fel sem kérték vagy neve csak felmerült, a jelölésig nem jutott el.

Reggel az SZDSZ még azt tervezte, hogy az ügyvivői testület ülésén már tudni fogják, ki az MSZP új miniszterelnök-jelöltje, tárgyalnak róla, és az SZDSZ ÜT az ülés után tájékoztatja az MSZP-t arról, elfogadhatónak tartják-e az új jelöltet.

Veres János pénzügyminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, hogy a pénteki elnökségi ülésen több új miniszterelnök-jelöltről is tárgyalnak majd a korábban megnevezett Glatz Ferenc és Vértes András mellett. A miniszter konkrét személyt nem nevezett meg, de azt mondta: olyan ismert embet javasol kormányfőjelöltnek, aki szakmailag elismert - de nem feltétlenül közgazdász -, és akinek van esélye arra, hogy szélesebb körű támogatottságot szerezzen. Veres János kérdésre válaszolva ismét az előrehozott választások ellen érvelt.

"Ezt most már nagyon sokáig húzni nem lehet" - mondta Szent-Iványi István, a szabad demokraták tárgyalódelegációjának tagja a Nap-keltében pénteken. A politikus szerint az MSZP elnöksége pénteken döntést hoz arról, hogy ki az a két vagy három ember, aki szóba jöhet, majd az SZDSZ is eldönti, hogy van-e a jelöltek között olyan, akit támogatni tud. "Ha nem, akkor én úgy gondolom, hogy nem sok értelme van folytatni tovább ezt a folyamatot" - mondta Szent-Iványi.

Szerinte "a mai napon gyakorlatilag el kéne dőljön, hogy mi történik, mert nincs értelme tovább húzni", de hozzátette: nem állítja, hogy a péntek "határozott" határidő. Szent-Iványi közölte: az SZDSZ nem a szocialista párttal akar koalíciót kötni, hanem a jelölt programja alapján akarnak a jelölttel egyfajta szerződést kötni, és addig tudják támogatni, amíg azt a szerződést betartja. Beszélt arról is, hogy a tárgyalások kezdetén világossá tették: alapvetően új kormánynak kell alakulnia, tehát a kulcspozíciókban is változásokat akarnak. Szent-Iványi szerint egy semmit meg nem oldó álmegoldásnál jobb lenne az előre hozott választás. Az SZDSZ-es polikus azt állítja, még nem tudják, kik jöhetnek szóba.

Herényi Károly, MDF-es politikus a Nap-keltében arról beszélt: szerinte jobb lenne az előre hozott választás a jelenleg kialakult helyzetben. "Talán jobb lenne egy előre hozott választás, mert ez most már kezd komédiává fajulni" - mondta a képviselő pénteken a Nap-keltében. A Fidesz csütörtökön közölte: álláspontjuk a jelölt személyétől függetlenül az, hogy előre hozott választás kell.

Csütörtökön derült ki, hogy Surányi György volt jegybankelnök nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. Délután olyan információ szivárgott ki, miszerint Patai Mihály tőzsdeelnök lehet az új jelölt a miniszterelnöki posztra, de néhány órával később világossá vált, hogy csak találgatásról volt szó. Az SZDSZ eredetileg azt mondta, hogy csütörtökig kell megtalálni azt a jelöltet, aki mindkét párt számára elfogadható. Fodor Gábor SZDSZ-elnök ezzel kapcsolatban csütörtökön azt mondta: betartották a határidőt, hiszen találtak jelöltet, csak Surányi György nem vállalta, amit pártja sajnálattal vett tudomásul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!