A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Surányi akkor vállalja, ha mindenki támogatja

Vágólapra másolva!
Surányi György szerint egy válságkezelő kormánynak minden parlamenti párt támogatására szüksége van ahhoz, hogy sikeres legyen. Az SZDSZ már jelezte, hogy a szocialisták három jelöltje közül csak Surányit tartják támogathatónak. Fodor szerint ezzel teljesült az SZDSZ által hétfőn szabott határidő, vagyis az, hogy csütörtökig legyen jelölt.
Vágólapra másolva!

A válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok "eltérő hőfokú, de világos" támogatását - mondta az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorának szerdán Surányi György korábbi jegybankelnök, akit az MSZP elnöksége - Glatz Ferenc akadémikus és Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke mellett - miniszterelnök-jelöltnek javasolt.

Surányi Brüsszelből adott nyilatkozata szerint "végtelenül megtisztelő, a felelősséggel tisztában lévén súlyosan nyomasztó", hogy a neve egyáltalán szóba került. "A döntés azonban nincs az én kezemben" - tette hozzá Surányi, aki jelenleg a CIB Bank elnöke. A volt jegybankelnök szerint az új választás nélkül, új keretek között létrejövő - a pártokhoz szorosan nem kötődő, noha azoktól "nem szükségképpen egyenlő távolságra lévő" - válságkezelő kormány akkor lehet működőképes, ha bírja a parlamenti pártok támogatását.

Az SZDSZ Surányit akarja

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szerdán a közrádió reggeli műsorában jelentette ki, hogy pártja Surányi Györgyöt akarja miniszterelnöknek a Gyurcsány Ferenc által kedden felsorolt három név közül, mert őt tartják az egyetlen feltétel nélkül elfogadható személynek. Fodor a jelöltekkel kapcsolatban azt mondta: a volt jegybankelnök megfelel annak a két szempontnak, hogy helyreállítsa a bizalmat a kormányzat iránt, illetve, hogy politikai nyomástól mentesen tevékenykedjen. A pártelnök szerint ő az egyetlen, aki körül nincsenek kérdőjelek. Bár az SZDSZ csak szerdán nevezte meg Surányit, már korábban is sejteni lehetett, hogy a párt által meghatározott kritériumoknak ő felel meg legjobban.

Surányi korábban a Kossuth Rádiónak nyilatkozva azt mondta, rajta nem múlik a múlik a megegyezés, de a feladatot csak akkor vállalja el, ha a parlamenti pártok elfogadják őt. A szakember hétfőn és kedden is tárgyalt a pártokkal, többek között az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz elnökével is találkozott külön-külön. Az MTI kedden meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Surányi a megbeszéléseken mindhárom pártvezetővel közölte: akkor fontol meg egy ilyen felkérést, ha nyilatkozatban garantálják, hogy kormánya nem lesz folyamatosan a pártok céltáblája.

Surányi Orbán Viktortól nem kapott ígéretet arra, hogy az új kabinetet nem bírálja majd a legnagyobb ellenzéki párt. A Fidesz szóvivője, Szijjártó Péter egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Orbán személyesen is közölte Surányival: nem támogatja az általa vezetett kormányt.

Fodor: Nem muszáj megegyezni

Surányi pozíciója nem 100 százalékos még az MSZP-ben sem: [origo]-nak kedden az MSZP elnökségének egy névtelenséget kérő tagja azt mondta: bizonytalanságot okozott, hogy Surányi Orbán Viktor felé is kikacsingatott, és éreztette, hogy csak akkor vállalná a feladatot, ha a Fideszre is számíthat. A szerdai Magyar Nemzet közben azt írta, hogy több MSZP-s képviselő, köztük Karsai József, Szanyi Tibor és Tóth Károyl is ellenzi Surányi miniszterelnökké választását.

Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában erre reagálva azt mondta: "érdeklődéssel hallja" a megosztottságról szóló az értesüléseket. "Nem volt ilyen kiszorítás, nem szemezgettünk" - mondta arra a felvetésre, hogy az elnökség és a frakció egésze nem áll Surányi György mögött. A politikus ugyanakkor hozzátette: az MSZP és az SZDSZ közötti megállapodás nem lehet ultimátum vagy diktátum.

Lendvai Ildikó frakcióvezetője az MSZP szerdai délutáni zárt frakcióülése után azt mondta: a szocialista frakció kész az elnökség által javasolt miniszterelnök-jelöltek bármelyikét támogatni. Arra kérdésre, hogy lehetnek-e az MSZP-nek újabb jelöltjei, úgy reagált: abban maradtak, hogy az elnökség által javasolt három szakembert támogatják. Ezzel szemben az MTI-nak név nélkül nyilatkozó szocialista képviselők azt mondták: frakció alapvetően támogatja az elnökség jelöltjeit, de többek szerint tovább kell folytatni a gondolkodást arról, ki lehet még alkalmas miniszterelnöknek.

Lendvai azt mondta: szerdán már nem tart egyeztetést az MSZP és az SZDSZ delegációja. Nincs végső határidő, amikor a tárgyalások befejeződnek. Arra törekszünk, hogy viszonylag gyorsan megállapodásra jussunk, de nem adtunk ultimátumot és határidőt egymásnak - közölte. A frakcióvezető szerint a szocialista képviselők egyetértettek abban, hogy az előre hozott választást el kell kerülni, mert ennek jelentős kockázata van az ország számára válságkezelés tekintetében. Több szocialista politikus az MTI-nek azt mondta: az előrehozott választás elkerülése érdekében azok is támogatni fogják az új miniszterelnököt, akár Surányit is, akik nem szívesen látnák őt ebben a pozícióban.

Surányi megválasztásáról Fodor Gábor szerda reggel azt mondta, hogy jelenleg az ország érdeke egy cselekvőképes kormány, ezért az SZDSZ bízik a személyéről való megegyezésben. Fodor a másik lehetséges forgatókönyvről, a Fidesz által szorgalmazott előre hozott választásokról azt mondta, hogy az legalább fél év kiesést hozna, miközben az országnak azonnal lépnie kellene. "Nem kell mindenáron megegyezni, és lehet, hogy a vége mégis előre hozott választás lesz, de amíg esély van, törekedni kell megtalálni azt a közös halmazt, amelyben mindkét párt, az MSZP és az SZDSZ elképzelései egyesülni tudnak" - mondta Fodor.

A pártelnök hozzátette: a válságkezelő program vitájába mind a három miniszterelnök-jelöltet be kell vonni. A lehetséges programelemekről az SZDSZ elnöke nem beszélt, csak annyit mondott: egyértelmű, hogy olyan program kell, amelynek alapja a Reformszövetség programja - olvasható a rádió honlapján. Fodor ugyanakkor hozzátette: ahogy az idő múlik, a Reformszövetség programját is korrigálni kell.

Vértes: Sürgős teendők vannak

Nem lát túl nagy esélyt politikai konszenzusra Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, noha az ország szempontjából ezt nagyon fontosnak tartaná. Vértes szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, sürgős teendők vannak, gyors lépésekre van szükség, a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzéséért, a válság hatásainak csökkentéséért haladéktalanul meg kell indítani a szerkezeti reformokat.

Vértes azt mondta, akkor vállalná a miniszterelnök-jelöltséget, ha a politikai erők támogatják a programját. Megkereséséről annyit mondott, előzetesen egyeztettek vele, de még nem kérték fel jelöltnek. "Egyszerre kell változtatás és stabilitás, az embereknek meg kell mutatni azt, hogyan fogják túlélni ezt a helyzetet" - fogalmazott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!