A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elutasították az MSZP csalásról szóló beadványát

Vágólapra másolva!
Nem bizonyítható, hogy a Fidesz szervezetten vitt szavazni embereket a vasárnapi pécsi időközi polgármester-választáson - így döntött a pécsi választási bizottság. A bizottság elutasította a szocialisták beadványát, amely egy videófelvétel alapján feltételezte a csalást. A Fidesz rágalmazás miatt jogi lépéseket ígér.
Vágólapra másolva!

Elutasította a helyi választási bizottság szerdán azt a szocialista beadványt, amely szerint a csalás gyanúja merült fel a pécsi időközi polgármester-választáson. "A grémium a beküldött felvételek, dokumentumok alapján nem látta bizonyítottnak a tömeges szervezett szállítást, ezért a beadványt 4:1 arányban elutasította" - mondta szerdán Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője. Mint mondta, a határozat ellen három napon belül a területi választási bizottságnál lehet fellebbezni.

Az MSZP baranyai irodavezetője, Fuchs Gábor azt állította, hogy fideszes aktivisták egy lista alapján szervezetten vitték szavazni az állampolgárokat. Ezért vasárnap a jogsértés megállapítását kérte a bizottságtól egy olyan felvétel alapján, amely véleménye szerint bizonyítékul szolgált erre.

Fuchs Gábor a választási bizottság döntése után azt mondta, hogy az MSZP legitim polgármesternek tekinti Páva Zsoltot, törekvésük nem a választás megismétlésére irányul, de fellebbezni fognak, mert szerintük "szavazószállítás" történt Pécsett, és ez a tevékenység nem jogszerű.

Nyakó István, az MSZP szóvivője vasárnap úgy fogalmazott: megdöbbentő választási csalásra utaló felvételek jutottak a párt birtokába, az MTI szerint az Index hírportálra felkerült videóról van szó. A felvételek szerintük alátámasztják, hogy szervezetten szállítják a szavazókat az urnákhoz.

A felvételeken az látható, amint rendőrök igazoltatnak egy narancssárga inget viselő férfit, aki embereket szállít egy piros autóval. A videón az is látható, hogy később egyikük egy benzinkút oldalában beszélget Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselővel, illetve Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóval. Az Index szerint a narancssárga inges férfi - aki a Fidesz helyi aktivistája - holmijai közül előkerült egy lista is, nevekkel, címekkel, arra utalva, hogy kiért hova kell mennie. A felvételen a lista nem látszik. A rendőrségnek a férfi azt mondta: a kocsiban ülők pecázni indultak, útközben beugrottak szavazni.

Papp Judit ezzel kapcsolatban azt mondta: a vizsgálat alapján a felvétel készítésekor az autóban tartózkodó és igazoltatott személyek közül egyik neve sem szerepelt a listán.

A Fidesz jogi lépéseket tesz az MSZP pécsi kampánya miatt - közölte szerdán Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója. "A leghatározottabban visszautasítom a Fidesz és politikusai ellen indított alaptalan lejárató, rágalmazó MSZP-kampányt, amit országosan, majd legutóbb Pécsett alkalmaztak, és a történtek miatt megteszem a szükséges jogi lépéseket" - írta a pártigazgató, aki szerint a pécsi választási bizottság szerdán elutasította a szocialisták "valótlanul próbálták besározni" Páva Zsoltot, Hoppál Péter országgyűlési képviselőt és őt magát.

A pécsi polgármester-választás eredménye ellen csütörtök 16 óráig lehet fellebbezni. Az időközi polgármester-választáson 44,14 százalékos részvétel mellett vasárnap Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje győzött. Páva a szavazatok több mint 65 százalékát szerezte meg, míg vetélytársa, a szocialista Szili Katalinra 34,14 százalék voksolt. Pécsett Tasnádi Péter polgármester január 27-ei halála miatt kellett időközi polgármester-választást tartani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!