A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kitáncolt a kormány az Advertum mögül

Vágólapra másolva!
Visszavonta a kormány azt a tavalyi rendeletet, amelyben az állam garanciát vállalt az Advertumnak adott 5,2 milliárdos hitelért. A magáncég a pénzből kifizette volna a fociklubok adósságait, illetve médiabirodalmat épített volna aki. A Fidesz támadta a szerződést, szerinte a kormány állami pénzből akart kormányközeli médiabirodalmat kiépíteni. Az Advertum szerint az állam visszalépésével jogellenesen okoz kárt a cégnek.
Vágólapra másolva!

Visszavonta a kormány azt a rendeletet, amelyben az Advertum Kft. 5,2 milliárd forintos hiteléért az állam kezességet vállalt - olvasható a csütörtöki Magyar Közlönyben. A visszavonásról szóló határozat mindössze egy mondatból áll.

A Gyurcsány-kormány tavaly májusban határozott arról, hogy a nyíregyházi székhelyű Advertum állami kezesség mellett kap hitelt. Cserébe a cég vállalta, hogy 3,1 milliárd forintot a magyar profi labdarúgó liga tartozásainak rendezésére fordít. A cég a fennmaradó 2,1 milliárd forintot egy médiarendszer kiépítésére és működtetésére akarta költeni.

A Fidesz többször kérte, hogy a kormány vonja vissza az Advertumnak adott hitelgaranciát. Az ellenzéki párt szerint felesleges közvetítő céget bevonni a fociklubok adósságrendezésébe. "Elutasítjuk, hogy a magyar labdarúgás megmentésének leple alatt 2,1 milliárd forint értékben kormányközeli médiabirodalom kiépítését finanszírozza a kormány" - mondta novemberben Bánki Erik, az Országgyűlés sportbizottságának fideszes elnöke. A Fidesz azt is kifogásolta, hogy a kormány pályáztatás nélkül választotta ki az Advertumot.

A cég csütörtökön azzal reagált a kormány lépésére, hogy a határozat jogszabálysértő, hozzátéve, hogy "a magyar labdarúgás és a magyar költségvetés számára rendkívül káros". "Kénytelenek leszünk a fennmaradó, nagyságrendileg több milliárd forintos kárunk megtérítése iránti intézkedéseket megtenni, valamint e jogszerűtlen helyzet előidézőinek felelősségre vonását kezdeményezni" - derül ki az Advertum közleményéből.

A Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga (MHLL) tavaly novemberben szavazta meg az Advertummal kötött megállapodást. Ennek értelmében az élvonalbeli és másodosztályú klubokat tömörítő szervezet az adósság átvállalásért cserébe 15 évre lemondott a kizárólagos rádióközvetítés jogáról.

Sziky Gyula, az MHLL alelnöke - az Advertum korábbi résztulajdonosa - az együttműködésről azt mondta: az Advertumot azért nem lehet megkerülni, mert az MHLL nem tudná kifizetni a 3,1 milliárd forintot, mivel lejárt tartozása miatt nem kaphat újabb kölcsönt. Szerinte így szükség van egy külső cég bevonására. Az MHLL olyan jogokról mondott le, amelyek jelenleg nincsenek értékesítve, így tulajdonképpen nem veszít pénzt - fogalmazott Sziky.

Az Advertum ennek ellenére a kormányhatározat visszavonásáig nem jutott hozzá a kölcsönhöz, a Pénzügyminisztériumban ugyanis nem írták alá a hitelszerződést. A Népszabadság márciusban azt írta, a tárca gazdasági válság miatt nem írta alá a szerződést.

A cég a rádióbirodalom kiépítésében sem ért el sikereket. A Fővárosi Ítélőtábla idén februárban úgy döntött, hogy az Advertumhoz tartozó miskolci, debreceni és nyíregyházi Gold FM rádiók adását be kell szüntetni. A rádiók ugyanis a Magyar Nemzet szerint több százmilliós sugárzásidíj-tartozást halmoztak fel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!