A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Titkos szavazás lesz a főbírójelöltről hétfőn

Vágólapra másolva!
Hétfőn újra szavaz a parlament Baka Andrásról, Sólyom László államfő főbírójelöltjéről. Bakát négy napja szavazta le az Országgyűlés annak ellenére, hogy korábban minden párt azt állította, hogy támogatja majd. Az MSZP nyílt szavazást kért, hogy ne lehessen félreszavazni, a többi párt azonban nem támogatta az ötletet. A köztársasági elnök jelöltjeit eddig összesen négyszer szavazta le az Országgyűlés, így a legfőbb bírói testületnek csaknem egy éve nincs elnöke.
Vágólapra másolva!

Hétfőn újra szavaz az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökjelöltjéről, Baka Andrásról. A szavazás ismét titkos lesz - közölte Szili Katalin házelnök a házbizottság ülése után.

Baka Andrást négy napja leszavazta az országgyűlés annak ellenére, hogy korábban minden párt kijelentette, támogatni fogja a főbírójelöltet. Mivel a szavazás titkos volt, azóta sem derült ki, melyik párt vagy pártok képviselői szavaztak félre. A politikai vihart kiváltó szavazás után Sólyom László államfő újra jelölte Bakát. (Erről bővebben itt olvashat.)

A hétfői szavazást az MSZP nyílt szavazásként szerette volna megtartani - így ugyanis kiderült volna, ha valaki pártja hivatalos álláspontja ellenében szavaz, azaz nem támogatja Bakát. A másik három frakció azonban nem támogatta az ötletet.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese a házbizottsági ülés után azt mondta, bízik benne, hogy a többi frakció hétfőig mégis megfontolja a nyílt szavazás lehetőségét. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese viszont kijelentette, nem változott az állásponjuk a szavazás módjáról. A Blikk csütörtökön azt írta, amennyiben a Fidesz nem megy bele a nyílt szavazásba, akkor az MSZP-s képviselők azzal bizonyítanák elkötelezettségüket Baka mellett, hogy lefotózzák vagy bemutatják a szavazólapjaikat. A napilap ezt név nélküli forrásra hivatkozva állította.

Sólyom május végén jelölte másodszor Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének megüresedett posztjára, először pedig még 2008 májusában. Baka azon a szavazáson az abszolút többséget sem kapta meg: 170 igen és 191 nem szavazattal elutasították megválasztását. Akkor az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja. Az MSZP akkori döntését azzal indokolta, hogy a jelöltnek nincs magyarországi bírói gyakorlata. Baka azóta szerzett gyakorlatot: elnöki bíróként dolgozott a Fővárosi Ítélőtábla elnöke mellett.

Az LB legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két embert jelölt több alkalommal az államfő. Baka András után Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét jelölte Sólyom László, de Havasiné sem decemberben, sem márciusban nem kapta meg a kétharmados támogatást, így jelenleg az egyik kollégiumvezető áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!