Feloszlatták az engedély nélküli gárdatüntetést

Vágólapra másolva!
Oszlatás lett a vége a Magyar Gárda melletti demonstrációnak szombat este a fővárosban. Miután a rendőrség nem engedélyezte a bírósági ítélettel feloszlatott szervezet melletti tüntetést, a gárdisták és szimpatizánsaik összekapaszkodva leültek a belvárosi Deák téren, így órákig tartott, mire a rendőrök egyenként kiemelték és elvitték őket. Közben a tüntetők egy több száz fős csoportják kiszorítottak a térről, majd szétoszlatták. Öszesen 216 tüntetőt állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét is. A mentők 17 embert vittek kórházba könnyű sérülésekkel.
Vágólapra másolva!

Ülődemonstráció alakult ki a fővárosi Deák téren szombat délután: a Magyar Gárda feloszlatása ellen tiltakozó tüntetők és a gárdisták összekapaszkodva leültek a téren, és a rendőri felszólítás ellenére nem hagyták abba az engedély nélküli demonstrációt. A megmozdulás résztvevőit egy idő után teljesen körbevették a rendőrök, majd nekiálltak egyesével kiemelni az embereket a tömegből. Közben többször dulakodás alakult ki a tüntetők és a rendőrök közt, aki ellenállt, azzal szemben könnygázsprayt használtak. A tömegből kiemelt embereket elvitték és igazoltatták.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke, egyben a gárda egyik alapítója valamivel 19 óra után szintén megjelent a téren, és beült az ülve demonstrálók közé. A rendőrök őt is kiemelték, majd elvitték - jelentette az [origo] tudósítója. Közben a könnygáztól többen rosszul lettek, az MTI tudósítója szerint az egyik lefújt férfit a rendőrök vitték a mentőautóhoz. Egy idősebb gárdista rosszul lett, őt szintén a mentők látták el, az egyik tévéstáb tagját pedig fejen találták egy üveggel.

E közben a rendőrök fokozatosan kezdték kiszorítani az Erzsébet térről, illetve a Deák térről a gárdisták mellett tüntető két-háromszáz embert, akik skandálva szidták a rendőröket, és műanyag palackokkal, sörös üvegekkel dobálták őket. Itt is volt dulakodás, majd nem sokkal nyolc óra előtt a rendőrsorfal oszlatni kezdett, és a tömeget kitolták a térről, különválasztva így a gárdisták csoportjától. Tudósítónk szerint ez többszöri nekifutásra sikerült, végül a rendőrök a tüntetőket a Károly körútra terelték, és a közeli Astoria irányába kezdték visszaszorítani.

Ezután a rendőrök - néha rohamtempóban - végigtolták a tömeget a Rákóczi úton, a tüntetők néha futva menekültek, voltak, akik egészen a Keleti pályaudvar épületéig. Közben a tüntetők teljesen szétszóródtak, fél tíz körül már csak egy-két demonstrálót lehetett látni a környező utcákban, akiket igazoltattak a rendőrök.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
További képeinkért kattintson a fotóra!

Addigra a Deák téren is befejeződött az ülve demonstráló gárdisták előállítása, tudósítónk szerint az utolsó gárdatagokat egyenként szólították igazoltatásra, ők pedig "Szebb jövőt!" felkiáltással engedelmeskedtek a rendőröknek. Így nagyjából fél tízre rend lett a belvárosban, megindult - a József Attila utca kivételével - a közlekedés a tér környékén, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. pedig megkezdte a környék takarítását.

Egy csapat rendőr az Erzsébet téren maradt, az itteni medencéből pedig egy tűzoltó kezdte kihalászni a azokat a tárgyakat, amelyeket a tüntetők a rendőröktől vettek el és a vízbe hajigáltak.

216 tüntetőt előállítottak

Összesen 216 embert állítottak elő a rendőrök szombaton. A rendőrség honlapja szerint jellemzően különböző szabálysértések: garázdaság, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, illetve hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt. A rendőrség szerint többször felszólították a demonstrálókat a helyszín elhagyására, ennek azonban nem tettek eleget, így megkezdték a jogerős bírósági ítélet alapján a Magyar Gárda egyenruháját viselő személyek előállítását. Mivel közben többen megtámadták az intézkedő rendőröket, ezért velük szemben is intézkedtek - közölte a BRFK. Még délelőtt Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: amennyiben a bíróság által jogerősen feloszlatott gárda tagjai egyenruhában jelennek meg közterületen, a rendőrség intézkedni fog ellenük.

Tudósítónk szerint tíz óra körül egy nagyjából ötven fős, részben gárdistákból álló csoport gyűlt össze a Gyorskocsi utcai fogdánál, mint mondták, előállított társaikról és Vona Gáborról akarnak érdekelődni. Megjelent Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője is, és rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Mint mondta, diktatúrákra jellemző, ahogy Vonát előállították, amiről be fog számolni Brüsszelben. Vonát szombat hajnalban kiengedték a rendőrségről.

Összesen 17 embert kellett könnyebb sérülések - könnygáz okozta szempanaszokkal, zúzódásokkal - kórházba vinni szombat délután és este a tüntetésről - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Rendőrök nincsenek köztük. Több tucat embert elsősegélyben részesítettek a mentők. A legkomolyabb sérült agyrázkódást szenvedett, amikor eltalálta egy eldobott üveg.

A gárdisták és szimpatizánsaik a magyar gárda feloszlatása ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett akartak demonstrálni. A rendőrség azonban szombaton megtiltotta a belvárosi Szent István térre délutánra bejelentett demonstrációt. Ennek ellenére gárdisták és szimpatizánsaik öt óra körül gyülekezni kezdtek a közelben, a rendőrség azonban nem engedte őket a Bazilika előtti térre, ekkor vonultak át a közeli Deák térre.

A környéken már kora délután óta nagy volt a készültség, a rendőrség a Bazilika előtti Szent István teret körbekordonozta, és több környező utcát is lezártak, miután szombat délelőtt bejelentés érkezett egy magánszemélytől a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nevében, hogy demonstrációt tartanának a Bazilikánál. A rendőrség a gyülekezési jogról szóló törvényre hivatkozva nem engedte a megmozdulást, miszerint "ha a bejelentéshez kötött rendezvény megtartása a népképviseleti szervek vagy a bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné, vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható" a rendőrség rendezvény megtartását megtilthatja.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Vona Gábor még a gárdisták gyűrűjében. További képeinkért kattintson a fotóra!

A Toroczkai László nevével fémjelzett mozgalom még pénteken először a Szabadság térre hirdette meg demonstrációját, a rendőrség azonban ezt a rendezvényt sem engedélyezte, és azt közölte, hogy a leghatározottabban fellépnek azok ellen, akik tüntetni fognak. Szombaton késő délután jelentette be a rendőrség, hogy egy újabb, ezúttal a budapesti Kossuth térre szombaton délutánra bejelentett demonstrációt tiltott meg. Szintén egy magánszemélytől érkezett bejelentés, hogy demonstrációt kíván tartani az V. kerületi Kossuth Lajos téren vasárnap 0 óra 30 percig, de a rendőrség ezt sem engedélyezte.

Újraszerveződnének

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta a Magyar Gárda Egyesület feloszlatását (az erről szóló beszámolónkat itt elolvashatja). Elsőfokon az egyesület feloszlatását már 2008 decemberében kimondta a bíróság, ezt hagyta helyben csütörtöki döntésével az ítélőtábla. A gárda azonban az elsőfokú döntése után is tovább tartotta gyűléseit, arra hivatkoztak, hogy az egyesület és a mozgalom nem ugyanaz, a gyűléseket pedig a mozgalom tagjai tartják. Az ítélőtábla azonban az ítélet indoklásában erre utalva azt mondta: a mozgalom az egyesület szerves része, a döntés tehát a mozgalomra is kiterjed.

Kis Róbert, a Magyar Gárda úgynevezett országos főkapitánya az [origo]-nak azt mondta: a Fővárosi Ítélőtábla ugyan kimondta a Magyar Gárda Egyesület, és ennek részeként a Magyar Gárda Mozgalom feloszlatását, a mozgalom azonban ezután rögtön újraszervezte önmagát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről