Zaj miatt indult pert nyert a Budapest Airport

Vágólapra másolva!
Nem követett el jogsértést a Budapest Airport - állapította meg jogerős ítéletében a bíróság. A társaságot egy XVIII. kerületi lakos perelte be határértéket meghaladó zajhatások és ingatlanában keletkezett károk miatt.
Vágólapra másolva!

Elutasította a bíróság annak a XVIII. kerületi lakosnak a kártérítési igényét, aki zaj- és környezeti terhelés miatt perelte be a Budapest Airportot (BA). A bíróság megállapította, a BA nem követett el jogsértést - közölte a Budapest Airport. Ezzel lezárult az első olyan precedens értékű per, amelyet zajterheléssel kapcsolatban egy magánszemély indított a Ferihegyi repülőtér üzemeltetője ellen.

A pert egy erzsébet-bélatelepi ingatlan tulajdonosa indította több mint négy éve. A felperes szerint a Ferihegyi repülőtér működése számára egészségkárosodást okozott, és csökkentette háza értékét, ezért kérte a repülőtér működési feltételeinek szigorítását, illetve a működés teljes beszüntetését. Azt állította, hogy a légiközlekedés által keltett zajhatások meghaladták az előírt határértéket, az általa lakott épületben károk keletkeztek, és mindezek következtében az ingatlan is veszített értékéből. Több mint 20 millió forint kártérítés megfizetését követelte.

A bíróság januárban első fokon már elutasította a keresetet, ami ellen fellebbezett a felperes. A bíróság másodfokon is a BA-nak adott igazat, mivel - a bírói indoklás szerint - semmilyen bizonyíték nem utal a Budapest Airport jogsértő magatartására.

"A döntés újabb, immár bírósági ítélettel alátámasztott, egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Ferihegyi repülőtér az előírásoknak megfelelően működik, a Budapest Airport a jogszabályok tiszteletben tartása mellett végzi a repülőtér üzemeltetését" - közölte a BA, amely szerint több hasonló bírósági ügy is folyamatban van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről