A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Demszkyéket aggasztja a terézvárosi bulitilalom

Vágólapra másolva!
Aggasztja a főváros vezetését a VI. kerületben meghozott rendelet, amelynek értelmében legkésőbb éjjel egykor be kellene zárnia minden szórakozóhelynek, és addig is csak akkor maradhatnak nyitva, ha a lakók kétharmadának hozzájárulását is megszerzik. A főpolgármesteri kabinet szerint Terézváros és a többi hasonlóan eljáró kerület csak szavazópolgárainak érdekeit nézi, és nem veszi figyelembe, hogy működésük korlátozásával veszélybe kerülhet több szórakozónegyed, köztük a pesti Broadway. Egy civil szervezet az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelet miatt.
Vágólapra másolva!

A Főpolgármesteri Kabinet szerint veszélybe kerülhet a pesti Broadway, de akár az egész főváros kulturális arculata a VI. kerületi, szeptemberben hatályba lépő rendelet miatt, amelynek értelmében a szórakozóhelyek csak este 10-ig tarthatnak nyitva.

A kabinet hétfői ülésén elhangzottakról Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója beszélt az MTI-nek. E szerint a kerületi önkormányzatok a hasonló rendeletek alkotásakor kizárólag az adott területen élő helyi szavazópolgárok érdekeit veszik figyelembe, és nem foglalkoznak azzal, hogy a pesti Broadwayhez hasonló szórakozónegyedek egész Budapest kulturális arculata szempontjából meghatározók, és emellett komoly idegenforgalmi és iparűzési adóbevételt termelnek a városnak.

"A kabinet aggodalommal figyeli, hogy egy újabb kerületi rendelet születik a Budapest kulturális arculata és idegenforgalma szempontjából is meghatározó szórakozónegyedek működésének korlátozására" - áll a közleményben. Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, a VI. kerület tanácsnoka, a rendelet előterjesztője az [origo]-nak pénteken azt mondta, hogy kialakult ugyan egy kép a kerületről, hogy ez a vigalmi negyed, de "ez nem tartozik hozzá a város turisztikai értékeihez".

A civilek az Ab-hez fordultak

Akár százmilliós kárt is okozhat a kerületnek a kieső adók miatt, ha a a vendéglátó-ipari egységek a szabályozás miatt "lehúzzák a rolót" - mondta Kaderják Dániel, a magát szabadelvűként hirdető Újkorcsoport nevű civil szervezet elnöke hétfőn Budapesten az Alkotmánybíróság (Ab) épülete előtt. A szervezet a VI. kerület rendelete miatt fordult az Alkotmánybírósághoz. Kaderják azt mondta: a terézvárosi önkormányzat visszaél a rendeletalkotás jogával, és rendeletével akár nemzetgazdasági kárt is okozhat. A szervezet azt várja az Ab-től, hogy megállapítsa: a nyugalomhoz való jog mellett létezik-e a kulturált szórakozáshoz való jog.

Június 25-én fogadták el azt a szeptember 1-jén hatályba lépő rendeletmódosítást, amely szerint azoknak a VI. kerületi üzleteknek, amelyek lakóházban vannak - a belvárosban ez szinte minden üzletre igaz -, és este tíz után is nyitva szeretnének tartani, be kell szerezniük a lakók kétharmadának írásos hozzájárulását. Az így kiadott engedélyeket visszavonják, ha azt a lakók fele írásban kéri.

Az engedély birtokában sem lesz korlátlan a nyitva tartás: bár a boltok egész éjjel nyitva tarthatnak (de továbbra sem árulhatnak alkoholt tíztől reggel hatig), a teraszoknak éjfélkor, az egyéb vendéglátó helyeknek pedig legkésőbb hajnali egykor be kell zárniuk. Kékesi Tibor az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy a szabályozás egyedül a szállodákra és a benzinkutakra nem érvényes. A rendelet összesen mintegy 2500-3000 üzletet érinthet a kerületben, köztük több népszerű szórakozóhelyet is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!