A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az ÁNTSZ másodfokú hőségriasztást adott ki az egész ország területére szerdán, és arra figyelmeztettek, hogy nagyon erős UV-B sugárzás várható. A fővárosban több helyen is vizet osztanak, a BKV pedig a buszsofőröknek megengedi, hogy rövidnadrágot húzzanak. A hőségből csalók is megpróbálnak hasznot húzni, az ismeretlenek a Fővárosi Önkormányzat nevében pénzért osztanak vizet.
Vágólapra másolva!

Ismeretlenek visszaélnek a hőségriasztás miatt osztott ingyen vízzel a fővárosi önkormányzat szerint. Az önkormányzat és a polgári védelem nevében ismeretlenek pénzért árulnak vizet - közölte a városháza. A közlemény szerint csalókról van szó, ugyanis a főváros megbízottai ingyen osztják a vizet a hőség idején. "Ezúton tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Fővárosi Önkormányzat megbízásából senki nem kínál pénzért vizet, a rendkívüli hőségben a Főváros ingyen biztosítja azt a budapestieknek és a turistáknak" - áll a közleményben.

A fővárosban több helyen is vizet osztanak, miután szerdán az egész ország területére elrendelte a hőségriasztást az ÁNTSZ. A Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér terén, a Szentlélek téren és a Váci út-Róbert Károly körút sarkán a fővárosi önkormányzat megbízásából osztanak vizet, naponta 20 ezer félliteres palackot.

A városházán kívül különböző helyszíneken vizet oszt a BKV (Moszkva tér, Oktogon, Blaha Lujza tér, Boráros tér) és a Fővárosi Vízművek (Budakeszi út, Deák tér) is. Utóbbi a Deák térre egy kutyaitatót is kirakott, tekintettel a hőségben veszélyeztetett állatokra.

Másodfokú hőségriadó

Az egész ország területére elrendelte a másodfokú hőségriasztást szerdán az ÁNTSZ. Falus Ferenc országos tiszti főorvos felhívta az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy tegyék meg a megelőző intézkedéseket, az esti órákban locsolják a közterületeket, és tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját. Az embereknek azt tanácsolta, fogyasszanak sok folyadékot, délben kerüljék a napot, senkit ne hagyjanak az autóba zárva, mindenki figyeljen a kisgyermekekre és az idősekre.

A hétvégére lehűlés várható, addig azonban a napi csúcshőmérséklet az ország egyes részein megközelítheti a 40 Celsius fokot. Korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két régióban is narancssárga riasztást adott ki az ország délkeleti részében.

Az UV-B sugárzás is nagyon erős, 7,9 körüli lesz, amely az ország nyugati részét és a keleti országrész környékét érintheti. Az OMSZ azt kérte: ha lehetséges, a riasztás visszavonásáig napközben 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást és később is használjon fényvédő krémet. Fokozottan kell ügyelni a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre. Ilyen erős UV-B sugárzásnál már 15 perc is elegendő ahhoz, hogy normál bőrtípusnál bőrpír keletkezzen - figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat.

Őrzött szökőkút, rövidnadrág és hűsített rabok

A kánikula miatt a BKV a járművezetőknek engedélyezte rövid nadrág viselését, és nyakkendőt sem kell kötniük. A sínek felpúposodása ellen a legmelegebb napszakban locsolják a villamos pályákat - közölte a társaság.

A Fővárosi Közterület-fenntartó már reggel 6 órától kétszer 12 órában, éjjel-nappal összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti Budapest utcáit. A nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő-és tömegközlekedési úthálózatot locsolják. A Főkert Zrt. intézkedett arról, hogy a közparkok kertészei a lakosság kérésére megnyissák a csapokat. A hőségriadóra tekintettel a strandok később zárhatnak, akár sötétedésig is nyitva maradhatnak. A héten minden nap másik strandon egész nap 50 százalékos kedvezményt adnak a vendégeknek.

Szerdától biztonsági őrök teljesítenek szolgálatot a felújított, győri Széchenyi téren, arra ügyelnek, hogy a téren felállított szökőkutakat senki se használja fürdőzésre. A kánikulában ugyanis naponta több tucat kisgyereket hoznak a szökőkutakhoz, hogy megmártózzanak a hűs vízben. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint viszont ezek a vizek ártalmasak az egészségre.

A kánikulában szabadtéri tusolási lehetőséggel, a hűvös pincében való DVD-nézés szervezésével és a zárkák folyamatos hidegvíz-ellátásával gondoskodnak a Váci Fegyház és Börtön mintegy 600 elítéltjének hűtéséről - közölte szerdán Vatai Gyula börtönparancsnok. A legforróbb napokon ugyanis néhány zárkájában akár 35 fokra is felkúszhat a hőmérséklet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!