A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megölt egy nézőt a lezuhanó kisgép Dunakeszin

Vágólapra másolva!
Életét vesztette egy 59 éves biztonsági őr a dunakeszi repülőtéren tartott rendezvényen, amikor elsodorta egy lezuhanó kisrepülőgép. A gép egy hirtelen széllökés után zuhant le, búcsúmutatvány közben. A pilótát életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de állapota estére stabilizálódott. Az MTI információi szerint egy 12 éves gyerek is súlyosan megsérült, a hatóságok megkezdték az eset kivizsgálását.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy néző, amikor lezuhant egy kisrepülőgép szombaton délután egy repülőnapon a Dunakeszi Repülőtéren - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság és a Közlekedésbiztonsági Szervezet. A rendőrség tájékoztatása szerint több gép repült alakzatban, amikor az egyik lezuhant és két nézőt elsodort. Egy 59 éves férfi életét már nem tudták megmenteni, a helyszínen meghalt. A kisgép pilótája életveszélyes, míg a másik néző súlyos sérüléseket szenvedett. A pilótát mentőhelikopter vitte el. Az MTI úgy értesült, hogy a lezuhanó gép a nézők soraiban egy 12 éves gyereket is súlyosan megsebesített, az ő állapotáról viszont egyelőre nincs információ.

A Ballonvadászat fantázianevű rendezvényt a Hungarocontroll és a Lufthansa közösen szervezte. A gép egy hirtelen széllökés miatt zuhant le - mondta a dunakeszi repülőtér biztonsági szolgálatának munkatársa, Dóra György. A ballonvadászat végén a három kisgép közül az egyik a gyakorlat végén még szeretett volna elbúcsúzni a nézőktől, és mélyre ereszkedve egy speciális hurkot akart csinálni, amikor egy hirtelen széllökés a hátára fordította a gépet, amely lezuhant. Dóra közlése szerint a reptéri biztonsági cég munkatársa volt a férfi, aki életét vesztette. A férfi éppen sétarepülésre várt, amikor a tragédia történt. Több mint negyedórán át hiába próbálták újraéleszteni a mentők.

Több vizsgálat is indult a baleset miatt

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: többen, közöttük a Közlekedésbiztonsági Hatóság és a Légiközlekedési Hatóság is vizsgálódnak az ügyben. Ez utóbbi szerv szakvéleménye fontos adalék lesz a nyomozást végző Dunakeszi Rendőrkapitányság számára a légi baleset pontos okainak kiderítéséhez. Vizsgálják egyebek mellett, hogy műszaki hiba vagy pilótahiba áll-e a háttérben, esetleg mindkettő - tette hozzá Beluzsárné.

Kovács László, Dunakeszi rendőrkapitánya szombaton este azt mondta: a szemtanúk elmondása szerint is egy hirtelen széllökés miatt zuhant le a kisgép, ám a végleges és pontos tények megállapításáig hosszas nyomozást kell lefolytatniuk, számos szakértő bevonásával. A pilótát még nem sikerült meghallgatniuk.

Bevált géptípus, tapasztalt pilóta

A lezuhant kisrepülőgép típusa Zlin 142 - mondta el Vécsei Mihály, a Malév Repülő Klub és Pilótaiskola kommunikációs vezetője. Vécsei szerint a gép nagyon bevált típus, csaknem száz országban repülnek vele a világon, többek között azért, mert kiváló repülőtulajdonságokkal bír és nagyon üzembiztos. A 210 lóerős motorral felszerelt Zlinek Magyarországon a Magyar Honvédelmi Szövetség kötelékében szolgáltak, majd később a repülőklubokhoz kerültek, ahol azóta is rendszeresen oktatnak velük és légibemutatókon is használják őket. A Wikipedia szerint a gépet a csehországi Otrokovicében működő Moravan repülőgépgyárban készítették. Kétszemélyes és négyszemélyes változatban is gyártották, a 142-es típus kétszemélyes.

Vécsei szerint a lezuhant gépet tapasztalt pilóta vezette. A 30 év körüli férfi az egyik fapados légitársaság első tisztjeként dolgozik, korábban a Malév első tisztje volt, és a légitársaság pilótaiskolájának jelenleg is az egyik oktatója - mondta a Malév Repülő Klub és Pilótaiskola kommunikációs vezetője. A súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett pilóta állapota stabil - közölte szombat este Bogosi Tibor, a budapesti Árpád kórház ügyeletvezetője. Jelenleg nem áll fenn életveszély, de a kilátásokról nem nyilatkozhat - tette hozzá.

Egy repüléssel foglalkozó internetes oldal információi szerint a ballonvadászat során kettes kötelékekben érkeznek a repülőgépek a feladat helyszínére. Jelzésre a kísérő kiválik, majd a vezérgép pilótájának kérésére felbocsátják a héliummal telt ballont. Amikor a ballon mintegy kétszáz méter magasságra ér, a pilóta megpróbálja levadászni. Ha sikerül, a várakozó légtérbe repül, hogy átadja a lehetőséget várakozó kísérőjének. Egy-egy gép három alkalommal próbálhatja meg levadászni az egy-egy ballont. Ha a küldetés véget ért, a gépek kötelékben hagyják el a versenypályát.

Halálos áldozatot követelő magyar kisrepülőgép-balesetek

2003. március 21. A Heves megyei Makláron egy Cessna típusú kisrepülőgép felszállás közben az egyik szárnyával nekiment a hangár melletti szélzsáknak, és lezuhant. A pilóta életét vesztette.

2003. április 26. Szegeden a levegőben összeütközött két vitorlázó repülőgép. Az egyik gépnek sikerült leszállnia, de a másik gépen tartózkodó két férfi meghalt.

2004. július 24. Dunakeszi mellett lezuhant egy Z-43-as típusú kisrepülőgép. A gépen tartózkodó négy ember egyike kórházba szállítás közben meghalt.

2004. szeptember 6. Farkashegyen lezuhant és kigyulladt egy ultrakönnyű - 450 kilogramm súlyú - kisrepülőgép. A fedélzetén tartózkodó két ember a helyszínen életét vesztette.

2005. január 27. A romániai Iasi közelében lezuhant a Farnair Hungary légitársaság L-410-es típusú repülőgépe, fedélzetén két emberrel, akik a balesetben életüket vesztették.

2005. július 16. Szlovákiában, a likavkai vár légterében összeütközött két magyar kisrepülő. Ketten életüket vesztették.

2005. augusztus 12. Horvátország középső részén lezuhant egy magyar kisrepülőgép, a balesetben két magyar állampolgár életét vesztette. A gép egy nyolc magyar sportrepülőgépből álló kötelék tagjaként tartott Zágrábból Brac szigetére, de Split előtt zivatarfelhőbe került.

2007. augusztus 2. Bács-Kiskun megyében Kiskunfélegyházától nyugatra lezuhant egy ultrakönnyű egyszemélyes kisrepülőgép. A magyar pilóta és holland utasa életét vesztette.

2008. október 28. Budapesten, a hármashatárhegyi repülőtéren lezuhant egy motoros vitorlázógép, a gépet vezető férfi a helyszínen életét vesztette.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!