A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Seffer-klinika is benne van az őssejtcégben

Vágólapra másolva!
Bár a főként plasztikai sebészettel foglalkozó kaposvári Seffer-klinika ügyvezetője múlt héten azt állította, hogy nincs közük az őssejtügyben érintett IRM Magyarország nevű céghez, a cégbírósági nyilvántartásból kiderül, hogy a klinikát üzemeltető kft. is az alapítók között van. A rendőrök által illegális őssejtkezelésekkel gyanúsított négy ember közül hárman kötődnek az IRM-hez.
Vágólapra másolva!

Az őssejtügy múlt heti kirobbanásakor a kaposvári Seffer-Renner Klinika ügyvezetője, Seffer Tibor azt állította, hogy a plasztikai sebészettel foglalkozó klinikán ugyan valóban bérelt területet az őssejtkutatással foglalkozó IRM Magyarország Zrt., de szerinte a két cégnek valójában semmi köze nincs egymáshoz. Seffer annyit ismert csak el, hogy testvére, az illegális őssejtkezelések gyanújával nyomozó rendőrség által őrizetbe vett, közismert plasztikai sebész, Seffer István résztulajdonosa a cégnek.

Az [origo] által hétfőn megtekintett cégbírósági iratokból azonban kiderül, hogy az IRM Magyarország Zrt. alapítói között van a kaposvári klinikát üzemeltető Seffer-Renner Magánklinika Kft. is. A cég negyedrészben lett tulajdonosa a Zrt.-nek, és a papírokban nincs nyoma annak, hogy azóta kiszállt volna a vállalkozásból. Seffer Tibor az [origo]-nak hétfőn azt mondta, hogy ha ez szerepel a cégnyilvántartásban, akkor ez biztosan így is van, de hozzátette, hogy ő csak tavaly április óta ügyvezetője a Seffer-Renner Klinika Kft.-nek, tehát az IRM alapításakor még nem ő vezette a céget.

Főszereplő az őssejtes cég

Az őssejtügyet vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda ugyan nem nevezte meg az IRM-et mint az ügy szereplőjét, de a cég több szálon is kapcsolódik a nyomozáshoz. A négy gyanúsított között van a résztulajdonos Seffer mellett a cég vezérigazgatója, Sz. Sándor és Yuliy Baltaytis, aki az IRM 2007-es megalapításakor a cég főkonzulenseként szerepelt a nyilvánosság előtt.

A vitatott őssejtkezelések miatt a nemzetközi sajtóban már korábban feltűnt Baltaytis az IRM kaposvári laboratóriumának két évvel ezelőtti megnyitásakor beszélt arról, hogy "minden feltétel adott a gyógyító munka megkezdésére". Erre a cég nem kapott engedélyt, az NNI gyanúja szerint azonban Baltaytis, Seffer, Sz. Sándor és egy ukrán nő tiltott őssejtkezeléseket hajtottak végre több páciensen, fejenként ötmillió forintért. Ezeket a kezeléseket azért nem engedélyezik még szinte sehol a világon, mert a kutatók szerint egyelőre rengeteg kockázata van az őssejtek emberi szervezetbe juttatásának (ennek hátteréről többet itt olvashat.)

Részletekre várnak

Az NNI szerint a nyomozást több forrásból származó, egymást erősítő információk alapján indították meg, Seffer és Sz. Sándor ügyvédje is azt állítja ugyanakkor, hogy a rendőrség egyelőre nem közölte velük, konkrétan mivel gyanúsítják védencüket. A Seffer védelmét ellátó Zamecsnik Péter az [origo]-nak azt mondta, a sebésszel szemben az a gyanú, hogy 2007 nyarától kezdve, a hatósági engedélyek keretein túllépve közreműködött tiltott őssejtkezelésekben, a közreműködés részleteit azonban szerinte egyelőre nem közölték a hatóságok. Zamecsnik szerint Seffer "beteggel kapcsolatban nem volt".

Az IRM-vezérigazgató ügyvédje, Lantos Bálint szerint sem közölte még a rendőrség, hogy a gyanú szerint konkrétan mit követett el védence. "Nagyon az elején vagyunk az ügynek" - fogalmazott Lantos, hozzátéve, hogy Sz. Sándor nem orvos, és az IRM vezérigazgatói posztját is csak idén januártól látja el.

Előtte a műgyűjtőként és üzletemberként ismert, New Yorkban élő Pákh Imre egyik rokona volt a vezérigazgatója a cégnek. Maga Pákh is tagja az IRM igazgatóságának, és a többségi tulajdonos IRM Biopharma Holdings nevű, a karibi Brit Virgin szigeteken bejegyzett cégnek is igazgatója. Pákh ügyvédje útján közölte múlt héten, hogy nem ismerte az IRM Magyarország Zrt. munkájának részleteit, és azt sem tudta, hogy mi történik a laboratóriumban. Az ügyvéd szerint a műgyűjtőnek "családi érintettsége" van az őssejtkutatásban, ugyanis az édesapját kezelték ilyen terápiával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!