A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Sokallja az állam az ártatlanul bezárt nő kárigényét

Vágólapra másolva!
Az általa kért harmincmillió helyett kevesebb mint nyolcmillió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést ítélt meg a bíróság szerdán egy három évet előzetesben töltő, majd jogerősen felmentett nőnek. Az alperes az állam volt, de csak a nem vagyoni kártérítés jogosságát ismerte el. A sértett cigányasszony azt állítja, a börtönben maradandó egészségügyi károsodást szenvedett és számos megaláztatás érte.
Vágólapra másolva!

Hétmillió 860 ezer forintot, a kamatokat, valamint 200 000 ezer forint perköltséget ítélt meg szerdán ügyfelemnek a bíróság, amiből hat és félmillió a nem vagyoni kártérítés - mondta az [origo]-nak Kamarás Gábor, egy 37 éves roma nő ügyvéje szerdán. "Beadjuk a fellebbezést, de még hónapokig tarthat, mire a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon döntés születik" - tette hozzá.

Az asszony ellen még 2000-ben indított a rendőrség eljárást "bűnszervezetben elkövetett kábítószerrel való visszaélés bűntette" miatt. A nő három évig ült előzetes letartóztatásban, 2003. március 12-én szabadult, de Budapestet újabb három éven át nem hagyhatta el, mert az eljárás még tartott és lakhelyelhagyási tilalmat róttak ki rá. Végül 2006 májusában a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében megállapította a nő ártatlanságát és bizonyítékok hiányában felmentette.

Nem sokkal felmentése után, 2006-ban kártérítési kérelmet nyújtott be a magyar állam ellen. "Összesen csaknem harmincmillió forint kártérítést igényel ügyfelem, az előzetesben töltött háromévnyi keresetének kiesése, fizikai és mentális állapotának megromlása miatt" - mondta Kamarás. A per három éve zajlik, az állam csak öt és félmillió forintot akart fizetni.

A nő jelenleg alkalmankénti hajfonással foglalkozik, férje egyéni vállalkozó. Három éve esti gimnáziumba jár, mint mondta, le szeretne érettségizni. A közelmúlt cigányellenes támadásai miatt azt kérte, hogy se a nevét, se arcképét ne közöljük.

"A börtön nem egy szanatórium"

"Nem jó ezekről a dolgokról beszélni" - mondta a nő a most már 9 éve húzódó tortúráról. "A kiesett fizetésemből, a börtönben megrendült egészségemmel kapcsolatos költségekből és egyéb költségekből adódik össze a 30 millió forintnyi kártérítés" - mondta. "Ebből 25 millió a nem vagyoni, 5 millió a vagyoni kár - utóbbiban benne vannak az orvosi problémáim is".

Mint mondta, az előzetesben kiújult az asztmája és többször volt mandula-, illetve petefészek gyulladása is, amelyeket szerinte az előzetesben nem kezeltek megfelelően. Mint mondta, többször panaszkodott, de nem kapott megfelelő gyógyszereket, ezért kintről csempésztek be neki gyulladásgátlót. Egy szilánkosra tört bölcsességfogról is beszélt, amelyet csak hetek után távolított el a szájsebész, de időközben a szája is begyulladt.

Szabadulása után manduláját és egyik petefészkét el kellett távolítani és meddő lett. Állítása szerint kardiológiára jár, nyugtatókat, szívgyógyszereket szed. Meg van győződve arról, hogy jelenlegi betegségei a mostoha börtönkörülményekre vezethetők vissza. "Mindenféle nővel összeraktak, akik jöttek-mentek, behozták a betegségeket. Hideg, nyirkos volt a cella: a börtön nem egy szanatórium" - sorolta sérelmeit.

"Barnás kültakarója van"

A második évtől takarítóként dolgozott a börtönben, ebből a fizetésből finanszírozta egyebek mellett azt is, hogy elvigyék apja és testvére temetésére. Mint mondta, nagyon megalázó volt, ahogy hat őrrel, bilincsben vitték a vidéki szertartásokra. "Amikor visszaérkeztünk, kaptam egy parancsnoki dicséretet, hogy nem történt semmi a temetésen. Általában viszont nem ez a hangnem volt jellemző. Sokszor kiabáltak, hogy nem félsz a 15 évtől, cigány kurva? Itt fogsz meghalni a börtönben" - állította.

Nemcsak a börtönben volt része megaláztatásban, szerinte a pszichológus és a nőgyógyász által írt szakértői vélemények is tartalmaznak diszkriminatív elemeket. A pszichológus a leírásában úgy fogalmazott, hogy az asszonynak "barnás kültakarója van" illetve "életvezetése [...] élősködésre való hajlamát mutatva kissé hullámzó jellegű". A szülész-nőgyógyász szerinte nem is vizsgálta meg, a szakvéleményét orvosi lexikonokból ollózta össze.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az ügy akár még hónapokig folytatódhat

A Fővárosi Bíróság hivatalos orvosszakértői véleményét mutatta, amin az állt, hogy "orvosszakértői szempontból nem igazolható, hogy a BV körülmények között a megfelelő orvosi ellátást ne kapta volna meg". Ezért az államot képviselő Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vitatta, hogy az előzetes után a nőnek maradandó betegségei keletkeztek volna. A minisztérium csak a nem vagyoni kárt látja igazoltnak, a szerdai tárgyaláson tartotta az arra felajánlott 5 és fél millió forintnyi összeget.

"A tárca ajánlata és a perben tanúsított magatartása is mélységesen megalázó és abszurd" - mondta Kamarás. "Ezt a nőt már évek óta kínozzák azzal, hogy mindent bizonyítson".

Kamarás szerint nem túlzó a 25 milliós nem vagyoni kérelem: "Nem mindegy, hogy olyan ügy miatt ül-e az ember három éven át előzetesben ahol - mint ügyfelem esetében - az lebeg a feje fölött, hogy 5-15 évig terjedő szabadságvesztést vagy életfogytiglant kaphat. Ezen kívül mindig a korábbi ügyekhez hasonlítunk: például 2006-ban az állam az utcai zavargásokkor három napos előzetesért egymillió forintot ajánlott peren kívüli egyezségként a jogtalanul előzetesben tartottaknak. Nyilván értelmetlen felszorozni ezt az összeget, de megmagyarázhatatlan, hogy miért ér többet azoknak az embereknek a szabadsága".

Kérdésünkre, hogy milyen összeggel lenne kiegyezve, azt mondta, hogy erről majd ügyfele dönt, de 20 milliónál kevesebbet ajánlani "pofátlanság lenne".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!