Az előzetesben ülő közszolgák is kapnak fizetést

Vágólapra másolva!
Akkor is kapnak fizetést a közszolgák, ha felfüggesztették őket vagy éppen előzetes letartóztatásban vannak - olvasható a Népszabadságban. A jogszabályok alapján a közszolgákkal ilyen esetben másképp bánnak, mint a munka törvénykönyve alá tartozó dolgozókkal.
Vágólapra másolva!

Hiába vannak előzetes letartóztatásban, továbbra is megkapja fizetése felét Papp István, a munkaügyi főfelügyelőség felfüggesztett elnöke, valamint Cseke Zoltán, a törvényességi főosztály vezetője - írja a csütörtöki Népszabadság. A két férfit decemberben többrendbeli hivatali visszaélés gyanújával helyezték előzetesbe. A napilap szerint azzal gyanúsítják őket, hogy elmarasztalt cégeknek állítottak ki nullás igazolásokat, hogy a cégek tudjanak állami támogatás igényelni, közbeszerzésekben részt venni.

Márciusban hivatali visszaélésről hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisításra változtatta a gyanút a Nemzeti Nyomozó Iroda, de a két vezetőt nem helyezték szabadlábra. A Népszabadság forrás megnevezése nélkül azt írja: Szűcs Erika korábbi munkaügyi miniszter döntött arról, hogy a két férfinak azért folyósítsák eredeti fizetésük felét.

A napilap szerint szintén megkapja illetményét az oktatási tárca egyik főosztályvezetője, Borevszky Tímea, akit felfüggesztettek állásából egy csalás és vesztegetés gyanújával indult vizsgálat miatt. A minisztérium sajtóirodája a Népszabadsággal azt közölte, hogy erre a vonatkozó, hatályos jogszabályok lehetőséget adnak, ráadásul a tárca ismeretlen tettes és nem Borevszky ellen tett feljelentést.

A Népszabadságnak nyilatkozó munakügyi jogász szerint a köztisztviselői törvény alapján ha felfüggesztenek egy közszolgát, továbbra is jogosult az illetményére, annak felét azonban a felfüggesztés megszüntetéséig vissza lehet tartani. Ha kiderül, hogy a gyanú alaptalan volt, az érintett megkaphatja a visszatartott összeget. A munka törvénykönyve alá tartozó alkalmazottak helyzete más: a munkáltató azonnal felmondja munkaviszonyukat, ha letartóztatják vagy munkájukkal összefüggő bűncselekménnyel gyanúsítják őket.

Járandóságait ezzel szemben megkapja Hunvald György korábbi erzsébetvárosi polgármester, aki február óta előzetes letartóztatásban van. Nincs a polgármesterek javadalmazására, visszahívására vonatkozó szabályzat, mivel ők az állampolgárok általi választással betöltött tisztséget látnak el - mondta Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. Emiatt arra sincs szabály, milyen munkajogi következményei vannak az ellenük indított fegyelmi eljárásnak. Zongor szerint ezért terjedt el a kistelepüléseken, hogy ha a polgármester elveszti a képviselő-testület bizalmát, az egész testület lemond, mert így megszűnik a polgármester mandátuma is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről