Vágólapra másolva!
A magyar gyógyszeripar iránti bizalom és az átlagosnál nagyobb fertőzésveszély motiválja azokat a háziorvosokat, akik már eldöntötték, hogy beadatják saját maguknak az újinfluenza elleni védőoltást. Az ellentábor szerint viszont túl sok a gyanús körülmény, túl nagy a bizonytalanság, se a hatékonyságról, se a mellékhatásokról nem tudni eleget, ezért nem oltatják be magukat a H1N1-vakcinával, és betegeiket sem próbálják rábeszélni.
Vágólapra másolva!

Egy hete kezdték kiszállítani a H1N1 influenzavírus elleni vakcinákat az ÁNTSZ-hivatalokba, onnan pedig a rendelőkbe. A háziorvosokat egyelőre megosztja a kérdés, hogy érdemes-e, biztonságos-e beadni a H1N1 elleni védőoltást.

A problémával az [origo] véleményrovata, a komment.hu is foglalkozott. "Ha valaki nem egyenes igent vagy nemet mond arra, hogy oltsunk-e vagy nem, az nem azért van, mert ostoba vagy gonosz, hanem azért, mert a döntést végül nem hozhatja meg helyettünk senki" - írta a komment.hu szerzője. (A cikket itt olvashatja.)

Az [origo] kedden telefonon megkeresett tíz háziorvost azzal a kérdéssel, ők beoltatják-e saját magukat, és arra kértük őket, indokolják is meg döntésüket.

Akik beoltatják magukat

"A vakcina jó, a bizalom az én részemről megvan" - mondta Buda Borbála újpesti háziorvos, aki családtagjait beoltatta már, és a betegeinek is elkezdte beadni a vakcinát. Saját magának azért nem adta még be a védőoltást, mert egyelőre beteg, meg kell várnia, hogy a láza lemenjen.

"Bízom a magyar gyógyszeripar termékeiben" - jelentette ki Völgyi Balázs bajai házirorvos. Ő csupán azért nem oltotta még be magát a H1N1-vakcinával, mert az oltóanyagot kedden kapja meg az ÁNTSZ-től.

"Nagyon sok beteg megfordul közöttünk, nem akarjuk elkapni" - indokolta a vakcina beadását az Érden rendelő Váli Erzsébet.

"Azt gondolom, hogy bajt nem tud csinálni az emberrel, maximum nem fogja kifejteni a védőhatást" - mondta Bednárszky Ildikó doktornő Debrecenből. Ő is azért döntött az oltás mellett, mert napi 30-40 beteggel találkozik, és biztos benne, hogy a vírust valaki be fogja hozni a rendelőbe.

Akik bizonytalanok

Még nem oltatta be magát a H1N1-vakcinával, de valószínűleg meg fogja tenni Vargha Katalin óbudai háziorvos. Bár kétes dolgokat hallott a vakcináról, és emiatt mostanra elbizonytalanodott, azért hajlik mégis az oltásra ő is, mert munkája miatt az átlagosnál jobban ki van téve a fertőzésnek.

Szintén bizonytalan Mester Mária salgótarjáni háziorvos. Még nem tudja, hogy be fogja-e oltatni magát, erre egyelőre még nem is volt lehetősége, mert az oltóanyagot szerdán fogják átvenni. "Sok információ terjeng, minden nap mást hall az ember a rádióban, vegyes kép alakul ki az emberben" - mondta. Szerinte a tisztiorvosi értekezleten azt mondták ugyan, hogy mindenkit be kell oltani, de igazából még nincsenek tapasztalatok.

És akik nemet mondanak

Túl sok a gyanús körülmény, túl sok helyen kilóg a lóláb - mondta Szeszák Ferenc berettyóújfalui háziorvos. A vakcinát szerinte kapkodva állították elő, és nem ismerik a hosszú távú mellékhatásokat. "Nem tetszik nekem, hogy enyhe járványról van szó, enyhe lefolyású betegségről, amely néhány nap alatt elmúlik, mégis úgy állítják be, mintha a világvégétől kellene megmenteni a társadalmat" - folytatta az orvos. Szerinte az is kételyeket ébreszt, hogy hamarabb volt meg a vakcina kiszállításának időpontja, mint az az adatsor, amely alapján hatékonynak minősítették a vakcinát, és azt sem tudni, ki a felelős az oltóanyagért. Gyanúsnak tartja azt is, hogy a terhes nők oltásáról az ÁNTSZ-ben házon belül sincs egyetértés. (Ezzel a Kossuth rádió hétfői hírére utalt, miszerint a reggeli műsorban Falus Ferenc országos tiszti főorvos inkább a terhesek oltása mellett foglalt állást, az ÁNTSZ Járványügyi Központjának osztályvezető főorvosa, Jankovics István viszont arról beszélt, hogy kifejezetten nem javasolja a magyar vakcinát a várandósoknak.) "Nem tudom, hogy ez az oltás rossz, de azt sem tudom, hogy jó. Emiatt nem merem nyílt szívvel ajánlani". Szeszák ugyanakkor megbeszélés, felvilágosítás után beoltja azokat a betegeit, akik kérik ezt.

Kérésre beoltja a betegeit, de "nem beszél rá senkit", és saját magának sem adja be a vakcinát Vágó József ceglédi háziorvos. "Mindenki mást mond. Nincs tapasztalat vele, nem tudni, milyen mellékhatásai lehetnek, hogy egyáltalán hatásos-e" - magyarázta. Vágó elképzelhetőnek tartja, hogy később mégis beoltja magát, ha lesz már tapasztalat, és olyan hírek jelennek meg, hogy egyértelműen nem kell mellékhatásoktól tartani.

"Nem bízom benne" - jelentette ki Rohály Judit szerencsi háziorvos, aki a bizalmatlanság okáról nem szeretett volna részletesebben beszélni.

A soproni Molnár Eszter háziorvos azért nem oltatja be magát, mert az eddigi évek tapasztalatai alapján abban bízik, hogy őt elkerüli a vírus. Ő sohasem kapott el még influenzamegbetegedést a betegeitől, és az elmúlt 12 évből egyáltalán nem emlékszik tömeges influenzamegbetegedésre, amely a praxisát érintette volna. "Remélem, hogy most is ez lesz a helyzet, és nagyobb lesz az újinfluenza füstje, mint a lángja" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről