Vágólapra másolva!
Lincselésnek nevezte az Olaszliszkán történteket a 2006-ban meggyilkolt tanár, Szögi Lajos képviselője a debreceni bíróságon. Az ügyvéd az ügyészhez hasonlóan több vádlottra életfogytiglani börtönbüntetést kért, és feljelentést tesz a hatóság akadályoztatásáért is. Az egyik vádlott az utolsó szó jogán azt mondta: ő és társai "Magyarország szégyenei". A bíróság november 13-án hirdet ítéletet.
Vágólapra másolva!

Az elkövetés módját tekintve a magyar büntetőjog történetében példátlan, ami Olaszliszkán történt - mondta az olaszliszkai gyilkosság tárgyalásán a 2006-ban meggyilkolt Szögi Lajos és családjának jogi képviselője, Helmeczy László. A jogász lincselésnek minősítette az Olaszliszkán történteket, és hangsúlyozta, Szögi nem ütötte el azt a kislányt, aki miatt a konfliktus kirobbant.

A Debreceni Ítélőtáblán tartott tárgyalás másodfokon zajlik, az elsőfokú ítélet ellen - amely mind a nyolc vádlottat bűnösnek találta, és különböző mértékű büntetéseket szabott ki rájuk - az ügyész és a vádlottak védői is fellebbeztek. A másodfokú tárgyalás hétfőn kezdődött Debrecenben, kedden helyszíni tárgyalást is tartottak. Az ügyész csütörtökön négy olaszliszkai vádlottra életfogytiglant, azaz az elsőfokú büntetés súlyosbítását kérte. Helmeczy szintén a büntetés súlyosbítását kérte több vádlottra, mert szerinte "ebben az ügyben példát kell statuálni".

Helmeczy utalt az elkövetés különösen kegyetlen módjára is, megjegyezve: egyetlen jóérzésű ember nem volt, aki próbálta volna megakadályozni a történteket. "Ha összeadjuk, hány rúgást ismernek el a vádlottak, Szögi Lajos magát verte agyon" - mondta annak kapcsán, hogy mindössze három vádlott ismert el egy-egy rúgást, illetve egyetlen pofont, miközben Szögi Lajost "nyaktól felfelé ötven közepes vagy nagyobb behatás érte".

Az ügyvéd bejelentette: a vádlottak az összebeszéléssel, a szerepek előzetes "leosztásával", személyiségi jogi perrel való fenyegetőzéssel végig színjátékot űztek, ezért megteszi a feljelentést hatósági eljárás akadályoztatása miatt.

"Magyarország szégyenei vagyunk" - mondta az utolsó szó jogán J. Gusztáv hetedrendű vádlott, aki arra kérte Helmeczy Lászlót, a sértett jogi képviselőjét, hogy tolmácsolja részvétüket Szögi Lajos családjának, és bocsánatot kért tőlük és "egész Magyarországtól". A fiatalkorú Sz. Gergő Roland negyedrendű vádlott már az előző tárgyalási napon bocsánatot kért tettükért, a többi vádlott azonban ezt az utolsó szó jogán sem tette meg.

Balla Lajos tanácsvezető bíró a tárgyalássorozatot berekesztette, és bejelentette, hogy a bíróság november 13-án hirdet ítéletet.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermeki szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint autójával elsodort egy kislányt, aki az árokba esett, de - mint később kiderült - nem sérült meg. Az ügyben nyolc ember ellen emeltek vádat. Egyiküket első fokon életfogytiglani, öt embert 15 év, két fiatalkorú vádlottat pedig 10 év fiatalkorúak börtönében letültendő büntetésre ítéltek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!