A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNPupp Réka
12:25CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Ellenőrizetlenül nyelik a pénzt a parlamenten kívüli pártok

Vágólapra másolva!
A parlamenten kívüli pártok zöme vagy nem számol be bevételeiről, vagy valótlan adatokat közöl - derül ki az Állami Számvevők jelentéséből, amely szerint szankcionálni kellene a tiltott bevételeket halmozó pártokat. A számvevők által vizsgált pártok többsége alig ismert szervezet, de köztük van a mára megerősödött Jobbik is, amelynél szintén találtak szabálytalanságokat.
Vágólapra másolva!

Az állami támogatásban nem részesülő pártok kétharmada 2005 és 2008 között egyik évben sem tette közzé beszámolóját, a többiek 80 százaléka pedig valótlan adatokat közölt az éves gazdálkodásról. Egyebek mellett ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most közzétett jelentése. Az ÁSZ azt javasolja a kormánynak, hogy ismét terjessze elő a párttörvény módosítását, hogy a tiltott bevételek miatt a pártokat szankcionálni lehessen.

Az ÁSZ vizsgálata kiderítette, hogy az ellenőrzött 34 párt között egyetlen olyan sem akadt, amely maradéktalanul betartotta volna a pénzügyi gazdálkodásra vonatkozó jogszabályok előírásait. Az ÁSZ nyolc párt elnökénél állapított meg személyes felelősséget a párttörvény, a számviteli törvény és az adózási törvények többszöri megsértése miatt. (A jelentést ezen az oldalon találja.)

A 34 párt többsége ismeretlen szervezet, de köztük van a mára az ország egyik legerősebb pártjává vált Jobbik, amelynél szintén megállapított az ÁSZ szabálytalanságokat. A számvevők felszólították például a Jobbikot, hogy javítsa ki könyvvezetési hibáit, amelyek főként a helyi és területi szervezeteknél fordultak elő. A számvevőszék azt is kérte a párttól, hogy tegye közzé a 2005-2008-as évekre vonatkozó beszámoit. Emellett az ÁSZ rámutat arra is, hogy 2006 és 2008 között a Jobbik nem fizette ki hiánytalanul az adókat és járulékokat vonalas telefonjainak magáncélú használata után.

A vizsgált pártok 2005-től négy év alatt 856 millió 623 ezer forint bevételre tettek szert. A bevételek 1,5 százaléka állami támogatásokból, 2 százaléka tagdíjakból, 21 százaléka adományokból, 75,5 százaléka pedig egyéb bevételekből származott.

Az ellenőrzött pártoknak négy év alatt összesen 706 millió forint kiadásuk volt: a pénz harmada működési és politikai kiadásokra ment el, több mint 62 százalékából pedig hitelt és tartozást fizettek vissza. A párttörvényben engedélyezett egyszemélyes kft.-t két párt alapított, de ezeket is szabálytalanul, névtelen adományból. A pártok egy kivétellel az adózási és társadalombiztosítási jogszabályok előírásait sem tartották be. Az ÁSZ jelentéséből az is kiderül, hogy az egyik ellenőrzött pártnál az adó- és járulékfizetési kötelezettség elmulasztása miatt több mint 16 millió forint APEH-tartozás halmozódott már fel.

Az ÁSZ közleménye szerint a vizsgálat ismét megerősítette, hogy nem tartható fenn tovább a párttörvény számviteli törvénytől eltérő beszámolási rendje. A pártok éves beszámolóiban feltárt hibák legtöbbje a törvények összehangolatlanságából adódik, de a törvényből hiányoznak a beszámoló hitelességének garanciái is. Az ÁSZ azt javasolja a kormánynak, hogy terjessze elő a párttörvény módosítását, hogy a tiltott bevételek miatt a pártokat szankcionálni lehessen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!