A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Költségvetését dicsérte Bajnai napirend előtt

Vágólapra másolva!
Kijelöli az utat a 2010-es költségvetés, aki erről letér, az elárulja a jövőt - erről beszélt napirend előtti felszólalásában Bajnai Gordon kormányfő hétfőn a parlamentben. A miniszterelnök szerint a jövő évi büdzsé megteremti az alapját annak, hogy hazánk más országoknál hamarabb lábaljon ki a válságból. Az ellenzéknek azt üzente, nem találnak csontvázakat a szekrényben, mert a kormány rendet rak.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a jövő évi költségvetés jó az országnak, védelmet nyújt, egyensúly teremt, megalapozza a tartós gyarapodást. A kormányfő hétfőn parlamenti, napirend előtt elmondott beszédében azt emelte ki, hogy a 2010-es büdzsé a munkahelyek védelméről, a biztonságról és az adócsökkentésről szól. Ez a "költségvetés a fej költségvetése, de nem vádolható szívtelenséggel; csak a válsággal kemény, az állam támogatására szorulókkal szolidáris" - mondta.

A büdzsé a miniszterelnök szerint kijelöli azt az utat, amelyet "felrúgni a jövő elárulása volna". Úgy fogalmazott: aki letér erről az útról, az a felelős növekedés, a biztos gyarapodás útját hagyja el, márpedig Magyarország nem teheti meg, hogy még egyszer letérjen erről az útról, mert ez felelőtlenség lenne minden magyar állampolgárral szemben. Szerinte a költségvetés megteremti annak az alapját, hogy Magyarország gyorsan, másoknál előbb lábaljon ki a gazdasági válságból.

Bajnai Gordon egyúttal megköszönte a szocialista és a szabad demokrata képviselők támogatását, amiért szerinte volt erejük ahhoz, hogy sokszor a saját rövid távú politikai érdekeikkel szemben is az ország javát szolgálták szavazatukkal. Mint mondta, a válságkezelő program támogatása nehéz, mert nagy politikai árat kell érte fizetni, felelősséget, önzetlenséget követel, amelyekre nem is hajlandó mindenki.

A költségvetés elfogadása ugyanakkor szerinte nem jelenti a válságkezelés lezárását, mert a gazdasági válság nincs tekintettel politikai ciklusokra, mint fogalmazott: "munkánk van bőven, ami el fogunk végezni". Szerinte a 3,8 százalékos hiánycél üzenet, biztosíték és egyfajta garancia, ez nyomja rá a pecsétet mindarra, amit az elmúlt több mint hét hónapban tettek. A kormányfő ezután hosszan sorolta a válságkezelő intézkedéseket és azok hatásait.

Ugyanakkor a kormányfő szerint a költségvetés elfogadása nem csodaszer, mert a politikusi felelőtlenséggel, a bizalom rombolásával szemben ez sem tudja megvédeni az országot. Mint mondta, az ellenzék a szokásos, kissé cinikus stratégiát alkalmazza: reális a veszélye annak, hogy akik ma osztogatásról beszélnek, jövőre a rossz helyzetre hivatkozva kénytelenek lesznek megszorítani és emiatt a mostani kormányt okolják majd. "Előre szólok, nincsenek csontvázak a szekrényben, rendet raktunk. A magyar állam működése és pénzügyei áttekinthetőek, rendszeresen, külső nemzetközi szakértők által ellenőrzött" - jelentette ki.

Bajnai beszédében kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetés teremti meg a következő kormányok mozgásterét is. Hozzátette, a kormány kötelessége, hogy olyan politikát folytasson, amely megvédi Magyarországot az elkerülhetetlentől és megakadályozza azt, ami elkerülhető. Ennek szellemében készült a jövő évi büdzsé, amelyhez okkal kéri a képviselők támogatását - tette hozzá.

A Bajnai-kormány legnagyobb megmérettetésére készül a parlament, ahol hétfőn tartják a 2010-es költségvetés záróvitáját és zárószavazását. Ha átmegy, ez lesz minden idők legkorábban elfogadott költségvetése, amelyről készítői állítják: 1994 óta az első választási évre tervezett, "nem választási költségvetés". A 2010-es büdzsé számai gyakorlatilag véglegesek, mivel már lezárult a módosító indítványok végszavazása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!